Ostravští kriminalisté objasnili sérii více než 30 vloupání

16. duben 2009
Zprávy , Zprávy

Ostravští policisté zadrželi zlodějského fantoma Poruby. Jednadvacetiletý muž má na svědomí 34 vloupání do restaurací, obchodů, školek i zdravotnických zařízení. Většiny z nich se dopustil právě v Ostravě-Porubě, nevyhýbal se však ani zbytku města. Celkem způsobil škodu za více než půl milionu korun.

Chybou, která vedla k jeho dopadení, byla záliba vracet se na místa činu. Podle čeho si objekty vybíral, vysvětluje kriminalista Daniel Naivert: "Bylo mu to v podstatě jedno, spíše si tipoval místa, kde jsou plastová okna. Samotná vloupání ale neměla znaky profesionality, používal obyčejná páčidla," doplnil.

Obviněný zloděj z místa činu odnášel prakticky vše. Mezi odcizenými věcmi jsou například příruční trezory, číšnické peněženky, šroubovák, videokamery, televizor, dámské i pánské bundy a dokonce i zapalovače nebo balíčky pistáciových oříšků a čokolád.

Muž začal krást loni v srpnu. Policie ho dopadla začátkem dubna v Mariánských Horách. "Získali jsme informace, že se má jednat o mladíka z Ostravy, že to není nikdo náhodný, kdo by sem jezdil třeba z Čech. Klec spadla i díky jeho hlouposti a jen jsme čekali, kdy udělá chybu," dodal kriminalista Naivert.

Pachatel je v tuto chvíli ve vazbě a policie prověřuje, zda nemá na svědomí krádeží ještě více. Zatím mu hrozí tři roky vězení.

autor: Petr Havránek
Spustit audio