Ostravu dnes oživí festival Továrna na sny

11. prosinec 2009

Továrna na sny. Tak se jmenuje dvoudenní multižánrový festival, který dnes odpoledne začíná v Ostravě. Představí se na něm domácí i zahraniční hudebníci, divadelníci a literáti, budou se promítat filmy a svůj prostor bude na festivalu mít i výtvarné umění. To vše v bývalé elektrocentrále v prostoru Karoliny.

Oživit pustou průmyslovou halu uměním. O to se snaží přehlídka Továrna na sny, jejíž program stojí na výrazných umělcích ostravské scény a také na několika mimoostravských hostech. Jednou z hlavních hvězd festivalu bude výborný brněnský bubeník a perkusionista Pavel Fajt.

"Ten mlátí do bicích, mušlí, klacků, do všeho. A ten když vejde na jeviště se svým aparátem, umí zaplnit prostor jenom paličkami. Fajta pak vystřídá vicemistr světa v beatboxu Jaro Cossiga. Doufáme, že by mezi nimi mohla proběhnout asi patnáctiminutová improvizace," říká organizátor festivalu David Mírek.

Až z Budapešti do Ostravy přijíždí soubor takzvaného site specific divadla s názvem Artus. Ve svém představení se nechá inspirovat samotným prostorem bývalé elektrocentrály.

"Představení si tady nazkouší a přímo pro tu halu svými nápady a kreativitou oživí celý ten prostor," dodává Mírek.

Z ostravských divadel na festivalu vystoupí například Bílé divadlo nebo soubor Šílený PePa. Milovníci literatury se mohou těšit na společné čtení Petra Hrušky, Jana Balabána, Ivana Motýla a Jaroslava Žily. Z kapel na Karolině vystoupí například formace Naked Floor nebo skupina Disney.

Továrna na sny začne dnes v 15:00 takzvaným Supermarketem umění a designu, ve kterém si budete moci koupit dílka mladých českých výtvarníků.

Podrobný program akce najdete zde.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio