Ovzduší u ostravské haldy Heřmanice budou hlídat další čidla

11. únor 2024 10:27

Ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo životního prostředí, Moravskoslezský kraj, město Ostrava a další organizace. Tak vypadá složení nové pracovní skupiny, která bude řešit plán dalšího postupu při likvidaci ostravské haldy Heřmanice. Kolem obřího úložiště hlušiny a důlního odpadu je v poslední době hodně nejasností.

Má více než 100 hektarů, uloženého materiálu je v heřmanické haldě asi 30 miliónů tun. Bude se ještě více měřit, ujistil při návštěvě odvalu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Čtěte také

„Zintenzivníme další kontrolní měření, rozšíříme počet sond a oblasti, kde se bude měřit, ve směru větru, aby ta měření nemohl někdo dezinterpretovat. Výstupy měření jsou nastaveny, tak aby byly hotovy někdy na konci dubna nebo v průběhu června,“ doplnil Síkela.

Právě ovzduší je citlivou věcí. Výsledky, i ty nejnovější, jsou ale v mezích zákonných limitů, říká Ludvík Kašpar, ředitel podniku DIAMO. Potvrdil, že měření přibude už brzy. „Určitě v kontinuálním režimu, abychom rozptýlili všechny pochybnosti. A všichni k tomu budou mít přístup, budou se moci vyjádřit k rozmístění čidel, abychom nebyli podezíráni z nějaké manipulace,“ dodává.

Účast města Ostravy v pracovní skupině zřízené ministerstvem průmyslu je dobrou cestou, jak dění kolem haldy ovlivnit, myslí si náměstek ostravského primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu). Zatím je k dosavadním výsledkům měření ovzduší skeptický. „Měření jsou kolem na různých imisních stanicích, ale nejsou ze samotné haldy jako takové. Domluvili jsme se na dalším měření,“ uvedl.

Pracovní skupina se bude zabývat také spory o materiál použitý při sanaci. A na jaře by mohla skupina zveřejnit první konkrétní výsledky.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související