Vědci zkoumají, jak využít teplo z haldy v Ostravě-Heřmanicích

18. říjen 2023 16:03

Ostravští vědci hledají způsob, jak využít teplo z jedné z největších těžebních hald. Je v Ostravě-Heřmanicích a prohořívá už desítky let. Teplota uvnitř dosahuje až několika set stupňů Celsia, a to by mohlo třeba ohřívat radiátory v okolních domech.

Jeřáb začíná pomalu spouštět do pokusného vrtu na heřmanické haldě poslední část vybavení. Výzkum začíná. Vedle stojí kontejner a v něm se všechno sleduje a měří. „Tady to zařízení nám bude snímat teploty a průtoky vody, které půjdou do té měřící sondy,“ říká Bohumír Čech z VŠB-Technické univerzity Ostrava.

Sám je zvědavý, jak pokus dopadne. Jenom v tomto malém vrtu je dole teplota kolem 200 stupňů. „Pokud ta teplota bude dostatečně vysoká a bude to trvat delší dobu, tak se může vytápět třeba nějaký průmyslový areál, kousek dál je potom věznice. Tam můžeme to teplo eventuálně dodávat. Pokud se ukáže, že by se to dělalo ve větším, je možno potom napojit těch objektů více,“ dodává Čech.

Heřmanická halda vznikla jako obří hromada hlušiny a odpadu při těžbě a zpracování černého uhlí. Patří k největším a hořet bude ještě dlouho. „Ta plocha je obrovská, má asi 103,5 hektaru. Teploty jsou tady až 800 stupňů Celsia,“ říká dodává Václav Dorazil ze státního podniku DIAMO.

Výsledky experimentu by mohly být známé už za několik měsíců. Čekají na ně i dodavatelé energií. Podle Tomáše Groně ze společnosti Veolia zatím nikdo netuší, jestli se něco takového vůbec vyplatí. „Protože na této úrovni se tomu ještě nikdo nevěnoval. Získáme data a pak se s partnery rozhodneme. Samozřejmě naším cílem je, abychom to teplo případně dokázali využít pro dálkové vytápění a ohřev teplé užitkové vody,“ říká Groň.

Pokud by se teplo reálně využít dalo, byla by ho zřejmě velká zásoba. Prohořívají masy je podle odhadu 20 milionů tun.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související