Památkářům se nelíbí chátrání bývalého obchodního domu Ostravica

15. únor 2011

Památkáři si stěžují na stav bývalého obchodního domu Ostravica. Státem chráněný komplex v centru Ostravy je podle nich zanedbaný a může za to jeho vlastník.

Do stavby zatéká voda a spolu s mrazem způsobuje poškození budovy. To je hlavní výtka ostravských památkářů. Důvod je podle Helgy Kozelské Bencúrové zřejmý. "Jednoznačné zanedbání základní údržby vlastníkem. Nedodržuje ustavení § 9, který mu ukládá pečovat o památky, udržovat je v dobrém stavu a chránit je před ohrožením, poškozením nebo zničením, což tady evidentně se neděje."

Majitel budov, společnost Amadeus Real, se k problému odmítla vyjádřit. "Litujeme, ale vzhledem k probíhajícím jednáním se nebudeme k daným otázkám vyjadřovat. Pouze uvádíme že příprava stavby a zpracování projektové dokumentace průběžně pokračují," uvedl zástupce společnosti Václav Sedmík v mailu adresovaném naší redakci.

Rekonstrukce vázne mimo jiné na tom, že vlastník chce zbourat část domu, který patří mezi památky. S tím ale památkáři nesouhlasí. "Jedná se o autentické prostředí, o památkové hodnoty Ostravy, které my jako odborná organizace památkové péče ve smyslu zákona musíme respektovat," dodala Kozelská Bencúrová.

Vedoucí oddělení památkové péče města Ostravy Miroslav Křídlo uvítá, když se obě strany dohodnou. "Velmi nepříznivá situace by mohla nastat, kdyby vlastník přehodnotil svůj záměr a rozhodl se ho nerealizovat. Případy, které ze zkušenosti znám, nastolí situaci, že dům je nadále nevyužíván a nadále chátrá."

Majiteli však vyčkávání vadit nemusí. Další chátrání by vedlo k demolici, přitom postupem času cena pozemků poroste. "Jedná se o velmi lukrativní pozemky, jejichž hodnota se pohybuje mezi 50 až 55 miliony korun. Jejich hodnota bude v souvislosti s dostavbou developerského projektu Nová Karolina vzrůstat," upřesnil realitní specialista ze skupiny Sting Pavel Kozar. Objekt je uzavřený od roku 2000, kdy se zde propadl strop. Současný majitel chce na jeho místě vybudovat obchodní centrum.

autor: Michal Kliment
Spustit audio

Více z pořadu