Památkářům se nelíbí plán na průmyslovou zónu u dolu Barbora

20. listopad 2023 06:20

Památkářům se nelíbí plánovaný vznik velké průmyslové zóny u dolu Barbora na Karvinsku. Je to území zaniklého původního města Karviná, které muselo ustoupit těžbě černého uhlí. Podle památkářů je toto místo velmi cenné a průmysl ho může nevratně poškodit.

Šikmý kostel sv. Petra z Alkantary, o kousek dál důl Gabriela. Nejen to zůstalo ze zaniklé Karviné. Je tady i mapa – můžeme zjistit, kde stál hřbitov, hospoda, chudobinec, nebo školy.

„Vedle té mojí školy stála taková vysoká škola z červených cihel, to byl vyšší stupeň,“ vzpomíná paní Olga na zaniklou Karvinou. Pamatuje si ji velice dobře, i když tady učila jen krátce. „Učila jsem v přízemí a z oken byl vidět kostel. Bylo to takové hornické město,“ dodává.

karvinsko_doly_danel_180206-105444_mda.jpg

Zóna Barbora je kousek od šikmého kostela. Všude kolem jsou zbytky budov, i když už moc vidět nejsou. Snímkování odhalilo i pozůstatky někdejších pracovních táborů, to je nutné chránit, myslí si Michal Zezula z Národního památkového ústavu v Ostravě.

„Určitě by toto území nemělo být vnímáno jako brownfield bez jakýchkoli limitů. Zůstává stále zachována uliční síť zaniklého města. Mělo by být respektováno i to, že se jedná o archeologickou lokalitu,“ dodává Zezula.

Čtěte také

U dolu Barbora na pozemcích firmy Asental chce firma Panattoni postavit průmyslové plochy o velké rozloze. Na zveřejnění dalších podrobností se zatím čeká.

Památkáři prosazují zatím v odborných debatách památkovou ochranu tohoto území. „Otázkou je, jestli by se to mělo týkat určitých vybraných částí, nebo by šlo o ochranu plošnou,“ přemýšlí Zezula.

Jinak to vidí náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS). Skloubit průmysl, nová pracovní místa v oblasti s nejvyšší nezaměstnaností v zemi a také ochranu území je podle něj možné. „Kraj nedovolí nikdy, aby tam vznikly nějaké gumárny nebo něco takového. Je to strategická zóna. Říkáme, že tam přijde investor, který bude opravdu hi-tech, jiný tam nepřijde,“ říká náměstek.

Proti průmyslové zóně se postavily také spolky, které se o dědictví minulosti starají.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související