Pan Josef Hlubek je v Hlučíně proslulý uměním renovace sakrálních památek

17. duben 2018

Pokud budete projíždět Hlučínem, zastavte se pod Vinnou horou, kousek od sportovního areálu. Na rozcestí se skví opravený kříž s Pannou Marií. O jeho opravu se postaral pan Josef Hlubek.

Na pana Josefa Hlubka mávají obyvatelé Hlučína, zejména pokud chtějí přiložit ruku k dílu a pomoci mu opravit některou ze sakrálních památek. Pan Hlubek je podepsán pod renovací Kalvárie a na kříž na horním konci Dlouhoveské ulice věnoval modřín ze svého lesa.

Jeho zatím poslední chloubou je renovace kříže pod Vinnou horou v blízkosti Domova seniorů. „Ten kříž se znovu narodil před rokem. Byl už ve špatném stavu,“ říká pan Hlubek.

Kříž přitom není původní, byl sem přemístěn z Ostravské ulice. „Když se dělal průtah městem, kříž tam tehdy na té křižovatce vadil. Kdyby tam stál dnes, nic by se nestalo, ale pantátům v roce šedesát devět... Byla jiná doba, jiný režim. Ale díky bohu, že se kříž nezničil a přemístil sem,“ dodává.

Připomněl, že v místě stál kdysi kříž dřevěný. A více uslyšíte v naší reportáži (viz odkaz k poslechu).

Josef Hlubek u zrenovovaného kříže
autor: dam
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.