V Hlučíně za jedním z domků je skutečný poklad. Záhon s nejlepšími kosatci na světě

29. červen 2017

Pokud máte zahrádku, možná jste kousek místa věnovali kostacům a těšíte se na ně každé jaro. Jenom málo lidí na světě ale dokázalo povýšit pěstování této květiny téměř k dokonalosti. Jedním z nich je pan Zdeněk Seidl z Hlučína. Nedávno vyhrál dokonce prestižní floristickou soutěž v Paříži. Proto nám to nedalo a na jeho záhony jsme se museli podívat. Už z dálky poznáte, že na nich roste něco mimořádného.

Pan Zdeněk Seidl na zahradě mezi svými kosatci

Jsou věci pěkné a jsou věci krásné. Tahle slově určitě platí u květin pana Zdeňka Seidla. „Je to taková laboratoř, kde se snažím ty kytky pozorovat, vybírat, co je na nich nejhezčí a případně se pokoušet vytvářet něco nového,“ říká pěstitel.

Na jeho zahradě najdete nejrůznější kytky, které má rozděleny podle doby kvetení, aby mu zahrada kvetla pokud možno od jara až do zimy. „První, které začínají, jsou narcisy, pak už přichází období pro kosatce, kterých mám vlastně nejvíce skupin,“ dodává pan Seidl, který se také účastní různých soutěží a výstav.

Chachar a Ogar

„Probíhají různé testovací soutěže, dalo by se říct. Tady v tomto případě to bylo na soutěži, kterou zaštiťuje francouzská kosatcová společnost. V Paříži provádějí takové bienále, kde posuzují výpěstky nových odrůd šlechtitelů z celého světa. Mezinárodní komise týden chodila po výsadbách a tam se podařilo, že můj kosatec Chachar získal nejvíc bodů,“ popisuje pan Seidl.

Kosatec pana Seidla

„Kromě toho tam na tu zahradu chodili návštěvníci, kteří odevzdávali anketní lístky. A kupodivu tam vyhrál druhý z mých kosatců, tentokrát to byl Ogar,“ dodává.

„Samozřejmě, že to horko, které teď je, těm květům nepřidá. Když jde teplota k 30 stupňům, tak květ, který normálně vydrží tři dny, tak v těch teplotních podmínkách vydrží dva dny. Zkracuje se to o jednu třetinu. Potřebují každý týden 30 milimetrů srážek, což ne vždy bývá,“ dodává pěstitel.

Mimochodem pěstitelů a šlechtitelů japonských kosatců najdete v Evropě dva, z toho jeden je právě pan Seidl. A ten druhý žije v Belgii.

Na zahradě pana Seidla
autor: Martin Knitl

Související