Pečete si doma chleba? A kváskovou mapu znáte?
Zájem o domácí chlebový kvásek v Moravskoslezském kraji roste. Potvrzují to třeba autoři internetové Kváskové mapy. Lidé totiž během koronavirové krize podstatně více pečou. Přes mapu v okolí svého bydliště dohledají domácího pekaře a kvásek si později od něho osobně převezmou.
„Kvásek jsem dostal od člověka, který už ho doma měl. Našel jsem si ho na internetové Kváskové mapě,“ říká Martin Kardaš z Opavy, který svůj žitný kvásek opatruje v ledničce. Teď je připraven ho rozdávat dál. „Kvásek nabízím a rád ho daruji komukoliv, kdo se mi ozve,“ dodává.
Čtěte také
Návštěvnost kváskové mapy se během koronavirové krize mnohonásobně zvedla. Zapojit se do ní může každý. Domácí pekaři na mapě zaznačí svou pozici a zájemci si k nim můžou přijít pro kvásek.
„Lidé za to většinou chtějí něco opravdu drobného, třeba vajíčka z domácího chovu. Je to vlastně taková komunita lidí, kteří si rádi doma něco upečou,“ vysvětluje spoluautor Kváskové mapy Vladimír Sojka.
Podle něj není péče o kvásek nijak náročná. „Zhruba jednou za dva, za tři dny přikrmíte troškou mouky a vody, dáte mu i trochu tepla, aby kvasinky, které v něm žijí, měly vhodné podmínky pro množení a aktivitu,“ popisuje Sojka.
Kvásková mapa má v současnosti tisíce uživatelů a zájem o kvásek je hlavně ve větších městech.
Odkazy na kváskové mapy
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.