Pečete si doma chleba? A kváskovou mapu znáte?

2. květen 2020

Zájem o domácí chlebový kvásek v Moravskoslezském kraji roste. Potvrzují to třeba autoři internetové Kváskové mapy. Lidé totiž během koronavirové krize podstatně více pečou. Přes mapu v okolí svého bydliště dohledají domácího pekaře a kvásek si později od něho osobně převezmou.

„Kvásek jsem dostal od člověka, který už ho doma měl. Našel jsem si ho na internetové Kváskové mapě,“ říká Martin Kardaš z Opavy, který svůj žitný kvásek opatruje v ledničce. Teď je připraven ho rozdávat dál. „Kvásek nabízím a rád ho daruji komukoliv, kdo se mi ozve,“ dodává.

Čtěte také

Návštěvnost kváskové mapy se během koronavirové krize mnohonásobně zvedla. Zapojit se do ní může každý. Domácí pekaři na mapě zaznačí svou pozici a zájemci si k nim můžou přijít pro kvásek.

„Lidé za to většinou chtějí něco opravdu drobného, třeba vajíčka z domácího chovu. Je to vlastně taková komunita lidí, kteří si rádi doma něco upečou,“ vysvětluje spoluautor Kváskové mapy Vladimír Sojka.

Podle něj není péče o kvásek nijak náročná. „Zhruba jednou za dva, za tři dny přikrmíte troškou mouky a vody, dáte mu i trochu tepla, aby kvasinky, které v něm žijí, měly vhodné podmínky pro množení a aktivitu,“ popisuje Sojka.

Kvásková mapa má v současnosti tisíce uživatelů a zájem o kvásek je hlavně ve větších městech.

Spustit audio

Související