Pečeme sendvičový chléb
Toto vydání našeho kulinářského pořadu je trochu netradiční. Autorka Ivana Šuláková si totiž vyměnila roli se svými hostitelkami. Svěřila jim do rukou mikrofon a sama se chopila role kuchařky a ukázala, jak se dá v domácích podmínkách upéci báječný chleba.
Dozvíte se mimo jiné, jak se takový chléb připravit v takzvané minipekárně, jaké suroviny do něj můžete použít a jak si jej můžete vylepšit podle svého gusta.
Recept na sedvičový chleba
Suroviny:
290 ml vody (nejlépe vlažné)
1 čajová lžička soli
400 g hrubé pšeničné mouky
1 polévková lžíce cukru
1,5 pol. lžíce sušeného mléka
150 g másla, Hery nebo oleje
½ čaj. Lžičky instantního droždí
Postup:
Suroviny dáváme do pečící nádoby v pořadí, v jakém jsou uvedeny. Voda by měla být vlažná, mouka prosátá (chléb je potom nadýchanější). Máslo si před použitím včas vytáhneme z chladničky tak, aby bylo rozměklé. Lžička či lžíce (odměrka) musí být při odměřování soli zarovnaná. Mléko nemusí být sušené, může být i čerstvé. Má v chlebu zjemňující účinek. Je ale třeba při použití čerstvého mléka ubrat příslušné množství vody. Např. Dáme-li do směsi 1 dcl mléka, dáme o 1 dcl vody méně.
Pečeme v domácí pekárně na programu pro tzv. bílý chléb. Nejlepší je zvolit také variantu „středně propečený“. Chléb má pak křupavou kůrku a přitom se dá dobře krájet
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka