Maková buchta

Hrnkový recept jsme dostali od jeřábnic z bohumínských železáren, které tímto zdravíme!

Suroviny:

- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek studeného mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek mletého cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- ½ hrnku oleje
- citronová kůra
- trocha skořice

Postup:

Všechny suroviny smícháme dohromady a vzniklou hmotu nalejeme na vymazaný, nebo pečícím papírem vyložený plech. Můžeme použít také bábovkovou formu. Pečeme při 180 stupních, ale pokud použijeme bábovkovou formu, doporučují bohumínské jeřábnice po chvíli teplotu snížit na 150 stupňů a raději propékat déle.

 

Inspiroval vás některý z našich receptů? A máte nějaký zajímavý i vy? Podělte se o něj!

Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.