Špenát z mladých kopřiv

Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anička z Havířova. Na špenát potřebujeme mladé měkké listy, asi 4 až 5 hrstí.

Suroviny:

- listy kopřivy
- 1 cibule
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 lžičky hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- sůl
- pepř mletý
- 2 lžíce sladké smetany

Postup:

  1. Oprané kopřivy spaříme několik minut v horké vodě. Necháme okapat a najemno posekáme.
  2. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, vložíme kopřivy, mírně podlijeme vodou, přidáme česnek rozetřený se solí, pepř a dusíme pod pokličkou doměkka.
  3. Zahustíme máslovou jíškou, přidáme smetanu, necháme přejít varem.

Podáváme s noky nebo bramborami a vejcem.

 

Přejeme dobrou chuť a paní Aničce posíláme odměnu, tričko Ostravské rozhlasové rodinky.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová