Špenát z mladých kopřiv
Recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Anička z Havířova. Na špenát potřebujeme mladé měkké listy, asi 4 až 5 hrstí.
Suroviny:
- listy kopřivy
- 1 cibule
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 lžičky hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- sůl
- pepř mletý
- 2 lžíce sladké smetany
Postup:
- Oprané kopřivy spaříme několik minut v horké vodě. Necháme okapat a najemno posekáme.
- Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, vložíme kopřivy, mírně podlijeme vodou, přidáme česnek rozetřený se solí, pepř a dusíme pod pokličkou doměkka.
- Zahustíme máslovou jíškou, přidáme smetanu, necháme přejít varem.
Podáváme s noky nebo bramborami a vejcem.
Přejeme dobrou chuť a paní Aničce posíláme odměnu, tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.