Domácí kváskový chléb

K pečení domácího chleba se vrací stále více lidí. Je vždy čerstvý po ruce, dochucený podle libosti a hlavně bez zbytečných éček. Vědět více o tom, co přesně jíme, je jistě prospěšný trend, který by mohl mít v budoucnu stále více příznivců.

Patří k nim i mladá rodina Sýkorových z Ostravy, která se nadchla pro pečení chleba doma před rokem a půl. Pečou žitný chléb z kvásku, který si oblíbili jak rodiče, tak jejich dvě malé děti. Protože nemají zrovna ideální plynovou troubu, využívají domácí pekárnu, která umožňuje navolit i požadovaný program pro pečení kváskového chleba.

Základ je kvásek

Začít od nuly - založit si ze směsi žitné mouky a vody vlastní kvásek, není úplně jednoduché a ne vždy se to podaří. I Sýkorovi tak úplně na začátku sáhli po sušeném kvásku, který si pak začali doma pěstovat a "živit". Kvásek je možné sehnat v některých prodejnách zdravé výživy. Anebo u dalších nadšenců do pečení chleba, které najdete na webové kváskové mapě (www.pecempecen.cz).

Kvásek se dá přechovávat ve skleněné nádobě v lednici, kde vydrží až 5 dní. Jak radí Jan Sýkora, před pečením chleba je potřeba kvásek včas z lednice vyndat a aktivovat. Část kvásku ovšem dáme stranou, aby nám zůstal zase na příště. Pouze do něj vmícháme žitnou mouku a vlažnou vodu. "Děláme to od oka," říká Jan Sýkora, „tak aby vznikla hustší kaše. A funguje to tak nejlépe."

03004245.jpeg

Jak na těsto

To samé, co se týče poměrů ingrediencí, platí u Sýkorových i pro samotné těsto na chleba. Nic přesně neodvažují. Každopádně do nádoby domácí pekárny nejprve nalejí 350 ml vlažné vody, ve které rozmíchají lžičku soli.

Pak následuje aktivovaný kvásek (asi půl nebo tři čtvrtě sedmidecové sklenice) a mouka - do žitného chleba patří ve stejném poměru žitná, špaldová a pšeničná. Při větším množství žitné mouky kyne chleba hůře, přidává svůj postřeh Jan Sýkora.

Do směsi na chleba patří také semínka a koření. Sýkorovi přidávají kmín, drcené lněné semínko a podle chuti i celá semínka slunečnicová a dýňová.

Jakmile domácí pekárna začne hníst těsto, přidává se ještě pro zjemnění těsta i větší trvanlivost chleba troška oleje. Těsto by mělo být hezky konzistentní a nelepit se na stěny nádoby. V případě potřeby přidáme během hnětení lehce mouku nebo naopak kapku vody.

Těsto kyne zhruba 3 hodiny a poté se peče něco přes hodinu. Výsledný pěkně propečený bochník domácího chleba váží ve finále asi 1200 g.

„Skoro každé ráno mažeme chleba máslem a domácími povidly nebo marmeládou. Děti to tak mají rády. A jestli bychom ještě jedli jiný než domácí chleba - doufám, že ne!" uzavírá Jan Sýkora, když ochutnává svůj nejnovější výtvor v provoněné kuchyni.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.