Po více než půl roce skončilo vyšetřování žhářského útoku na dřevěný kostel v Gutech

20. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Policisté ukončili vyšetřování žhářského útoku na dřevěný kostel v třineckých Gutech. Českému rozhlasu Ostrava to potvrdil dozorující státní zástupce. Ode dneška mohou advokáti s klienty i poškození nahlížet do spisu a seznámit se s výsledky vyšetřování. Podle policistů zapálila loni v srpnu trojice mladíků vzácnou památku úmyslně.

Že je vyšetřování u konce, oznamují policisté po více než sedmi měsících. Vyslechli svědky a mají všechny potřebné expertízy včetně posudku, který vyčíslil celkovou škodu na více než 20 miliónů korun. V březnu chce státní zástupce Josef Šuhaj rozhodnout o podání obžaloby.

„V současné době bylo ukončeno vyšetřování. Poté co budou všechny strany – tedy jak obvinění tak poškození seznámeni se spisovým materiálem, bude věc předložena na zdejší státní zastupitelství k dalšímu procesnímu postupu,“ upřesnil žalobce.

Na svobodu se už z vazby dostal obviněný mladík, který trpí nevyléčitelným onemocněním nervové tkáně. Špatně kvůli tomu chodí a má narušenou rovnováhu. Podle jeho otce mohla právě tato vážná nemoc být motivem žhářského útoku na kostel.

Propuštění z vazby potvrdil advokát Hynek Navrátil s tím, že jeho klient se snaží co nejvíce své jednání odčinit. „Můj klient se k věci staví tak, že ve věci vypovídal, s policejními orgány spolupracuje a v současné době byl mimo jiné i z těchto důvodů propuštěn z vazby,“ upřesnil advokát.

Ve vazbě tak zůstává jen jeden z obviněných. Třetí z mladíků je od začátku vyšetřování stíhaný na svobodě.

autor: ada
Spustit audio