Podle nové vyhlášky budou mít v Karviné nedělní klid

3. březen 2009

Za hlučné sekání trávy v neděli mohou lidé v Karviné dostat pokutu. Zastupitelé dnes totiž schválili speciální vyhlášku, která obyvatelům zakazuje v tomto dni používat rušné zahradnické stroje. Zapnout je mohou pouze od 9:00 do 13:00. Na nedělní klid v ulicích budou dohlížet městští strážníci.

Debata karvinských zastupitelů o nedělním klidu rozhodně moc klidná nebyla. Přišel mezi ně i jeden z občanů a chtěl zastupitelům říct, co si o tom myslí: "Někomu přikazovat, že nesmí od tolika a tolika v neděli řezat, kdy třeba celý týden nemá čas, tak si myslím, že to určitě není správné."

Nakonec ale většina z karvinských zastupitelů zvedla ruku pro. A tak od 19. března bude mít Karviná tiché a klidné neděle. Primátor Tomáš Hanzel říká, že tak reagují na časté stížnosti lidí z příměstských částí.

"Někdo pustí sekačku, někdo pustí motorovou pilu a je po nedělním klidu. Takže nás to vedlo k tomu, abychom omezili hluk a dali na to pouze určitý časový rámec, aby ti lidé mohli stihnout posekat zahradu nebo si pořezat dříví, ale aby většinu dne té neděle nerušili ty ostatní sousedy," vysvětluje primátor.

Kdo nařízení poruší, může čekat pokutu. "Dodržování budou hlídat městští strážníci. Je jasné, že mohou udělit maximálně tisíc korun na místě, ale předpokládám, že na začátku to bude řešeno domluvou," upozorňuje mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu