Podmáčené oblasti ohrožují sesuvy půdy

19. květen 2010
Zprávy , Zprávy

K velkému sesuvu půdy došlo na rozhraní Bukovce a Mostů u Jablunkova. Vlivem vytrvalého deště se dal do pohybu svah kopce Girová. V Dolních Domaslavicích na Frýdecko-Místecku se pak mírně sesouvá svah nad přehradou Žermanice. Další sesuv ohrožuje obytný dům v Havířově v ulici Hálkova.

Na Jablunkovsku hrozí sesuv území o rozloze asi 500 metrů na tři kilometry. Na místě je policie a hasiči, kteří evakuovali obyvatele jednoho domu. „Pokračuje to asi ještě dále, protože stromy stále praskají. Zatím jsme evakuovali jeden domek,“ řekla místostarostka Mostů u Jablunkova Vanda Waclavková, podle níž je cesta na Girovou zcela zničena.

Podle mluvčí hejtmanství Šárky Vlčkové jsou na místě geologové a mapují, v jakém stavu se svah nachází - stejně jako v Dolních Domaslavicích, kde hrozí sesuv menšího svažitého území o rozloze 200 krát 300 metrů. Tam by se případná evakuace týkala obyvatel tří rodinných domů. Žermanická přehrada není ohrožena.

V Havířově museli evakuovat obytný dům v ulici Hálkova. Kvůli povodním zde došlo k sesuvu půdy ve svahu nad vodním tokem Stružník. Nebezpečný sesuv ohrožuje přilehlý dům. Současně radnice uzavřela pěší komunikaci podél břehu vodního toku.

„Stav neustále monitorujeme a byla zahájena dočasná nezbytná opatření pro stabilizaci svahu. Zároveň zajišťujeme bezpečnost v dané lokalitě prostřednictvím strážníků městské policie,“ řekla mluvčí havířovského magistrátu Jana Pondělíčková.

autoři: tif , Ivan Sekanina
Spustit audio