Policie chce žháře z Vítkova dopadnout do konce května

30. duben 2009

Policisté mají stále tři vyšetřovací verze žhářského útoku ve Vítkově. Dnes ale oznámili, že některé z nich už nejsou tak aktuální. Které to jsou, ale odmítli prozradit. Za útok zápalnými lahvemi na dům obývaný romskou rodinou mohou být lichva, vyřizování osobních účtů nebo rasově motivovaný čin.

Na dopadení pachatelů pracuje speciální patnáctičlenný tým. Podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů by žháře mohli zadržet do konce května. "Takovýto trestný čin nesmí zůstat neodhalen. Myslím, že nejpozději do měsíce se vyšetřování pohne směrem ke konkrétním osobám," řekl policejní prezident.

Na případu velmi úzce spolupracují i specialisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. "Je pro nás velkou prioritou dotáhnout tento případ do úspěšného konce," upozornil Martinů.

Otec vážně zraněné holčičky z Vítkova může opustit ostravskou Fakultní nemocnici. Lékaři rozhodli, že třiatřicetiletý muž, který při žhářském útoku utrpěl popáleniny, půjde do domácího léčení. Může se tak vrátit zpět do Vítkova, kde jeho příbuzní získali dočasný domov v azylovém zařízení.

Severomoravský policejní ředitel Jaroslav Skříčil dnes oznámil, že jeho muži jsou připraveni chránit bezpečnost rodiny. "Bude záležet na tom, kde se bude pohybovat. My ale samozřejmě situaci ve Vítkově budeme nadále monitorovat. Policie tam pracuje 24 hodin denně a dělá příslušná bezpečnostní opatření," řekl Skříčil.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu