Policie dopadla muže, který na Ostravsku znásilnil sedm žen

16. září 2005

Ostravští policisté zatkli muže, který má na svém kontě sérii sedmi znásilnění. Své oběti si tipoval nejčastěji v okolí supermarketů. K nejrůznějším sexuálním praktikám je donutil s nožem v ruce. Znalci nyní zkoumají, jestli je trestně odpovědný. Po obvinění okamžitě putoval do vazební věznice.

Podle šéfa ostravských kriminalistů Tomáše Landsfelda je násilník velmi nebezpečný, protože pokaždé ženy ohrožoval nožem. "Ten nůž minimálně ukázal a jasně těm ženám naznačil, že je připraven ho použít, když budou dělat problémy. Je ale pravda, že to nikdy neudělal."

Své oběti si pachatel tipoval většinou poblíž supermarketu. Totožnost násilníka pomohla kriminalistům zjistit jedna z obětí, která ho detailně popsala. Jak říká policista Jaroslav Beleščák, podle portrétu pak týden detailně zkoumali záznamy kamer v nákupním centru. "Tam byl také pachatel zjištěn. Dokonce fotografie z čelního pohledu."

Logo

Po zveřejnění portrétu v novinách se přihlásil svědek, který znal jeho adresu. Ostravský kriminalista Josef Kuba dodává, že jim také pomohli znalci, kteří pachatele předběžně popsali jako lovce-agresora. "Pro něho je dominantní útok na ženu, její zastavení, její uleknutí."

Šéf ostravských kriminalistů Tomáš Landsfeld upřesnil, že jednačtyřicetiletý násilník je ženatý, má dvě děti a dosud vedl bezúhonný život. "Mám pocit, že tak jak jsem ho viděl, že on už měl strach i sám ze sebe. Ale nikdy nenašel odvahu k tomu lékaři dojít. Tvrdil, že se snažil, že věděl, bojoval sám se sebou, ale nikdy ten krok neudělal."

Psychiatři nyní zkoumají, jestli je pachatel duševně nemocný. Pokud by potvrdili deviaci, soudce by ho nemohl poslat do vězení, ale pouze do psychiatrické léčebny. Soudci přitom upozorňují, že z takovýchto zařízení nebezpeční devianti bez potíží utečou a volají po takzvaných detenčních ústavech, které by byly lépe hlídané.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu