Policie dopadla sexuálního násilníka, který útočil na ženy a dívky

22. červen 2010

Kriminalisté obvinili muže z jižní Moravy z trestných činů znásilnění a vydírání. Jedná se o muže, který měl minulý týden v Kopřivnici, Valašském Meziříčí, Kroměříži, Holešově a Bystřici pod Hostýnem znásilnit, nebo jiným způsobem napadnout několik obětí, mezi nimiž byly i nezletilé dívky. Policisté muže zadrželi ve Frýdku-Místku.

Policie muže zatkla včera dopoledne. Kvůli podezření, že muž může být ozbrojen, byli do akce přivoláni policisté ze zásahového jednotky. Kriminalisté následně zadrženého muže vyslechli jako podezřelého.

„Až do pozdních nočních hodin probíhaly vyšetřovací úkony, kterými bylo nutné zadokumentovat důkazy sloužící k případnému zahájení trestního stíhání této osoby. Z uvedeného důvodu, tedy taktického hlediska, nebylo možné zadržení podezřelého potvrdit,“ řekla dnes v poledne mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Série násilných činů začala minulé úterý v Kopřivnici, kdy pachatel ve výtahu jednoho z tamních domů pod pohrůžkou použití nože donutil školačku ve věku do 12 let, aby se svlékla. Poté po ní požadoval různé sexuální praktiky. Dívce se podařilo z výtahu utéci. Násilník vybavený nožem s 25 centimetrů dlouhou čepelí pak útočil ještě několikrát. Už o hodinu později ve Valašském Meziříčí a pak také v Kroměříži, Holešově a v Bystřici pod Hostýnem.

„Objasnění případu je důkazem spolupráce policistů a veřejnosti. Již ve chvíli, kdy se v médiích objevily prvotní popisy, přijímali kriminalisté první ohlasy. Policisté využívali všech dostupných, zákonných prostředků k vypátrání pachatele. Zjistili a zadokumentovali opravdu rozsáhlé množství informací, nicméně je možné konstatovat, že na dopadení měly podíl i informace od občanů,“ dodala Štětínská.

Pachateli znásilnění hrozí až pětileté vězení. Pokud se však tohoto činu dopustí na dítěti mladším patnácti let, soud jej může poslat za mříže až na 12 let.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu