Policie navrhla obžalovat žháře obviněné v kauze Vítkov

5. únor 2010

Obžaloba za žhářský útok ve Vítkově zamíří k soudu příští týden. Českému rozhlasu Ostrava to dnes potvrdila dozorující státní zástupkyně. Od policistů už dostala uzavřený spis s návrhem na obžalobu čtyř mladíků, kteří hodili do domku romské rodiny zápalné láhve a vážně přitom zranili malou Natálku. Policisté stále prověřují jestli útočníci před tím nespáchali ještě jiné rasově motivované zločiny.

Popáleniny na 80 procentech těla. Tak dopadla po žhářském útoku pravicových radikálů malá Natálka. Dlouhé měsíce strávila v nemocnici, kde jí byla stále nablízku její matka. "Čím prochází moje dcera, si nikdo nedokáže představit. Lékaři jí nedávali skoro žádnou šanci," říká Anna Siváková.

Policisté teď za žhářský útok vystavili pachatelům účet. Spis uzavřeli a s návrhem na obžalobu poslali státní zástupkyni. Stále však vyšetřují, jestli pachatelé nemají na svědomí i jiné podobné útoky. Krajský policejní náměstek Dalimil Sypták potvrdil, že pátrají pět let do minulosti a prověřují zhruba desítku útoků na romské rodiny na Bruntálsku a Opavsku. "Těch informací, se kterými nadále pracujeme, jsou skutečně desítky a stovky," řekl.

Romský aktivista Kumar Vishwanathan přitom upozorňuje, že ve Slezsku se extremistům podezřele dobře daří. "Měli jsme dlouho podezření, že v našem kraji dlouhodobě funguje jedna organizovaná skupina násilníků, kteří vyznávají neonacistickou ideologii a kteří mají na svědomí různé žhářské útoky z posledních deseti let," říká.

Krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý odmítá, že by jeho muži vyšetřování dřívějších kauz zanedbali. "Nemyslím si v tuto chvíli, že by byla nějaká zásadní pochybení ze strany policie. Naopak možná i díky dobré práci v těch minulých případech možná i v tomto směru přispěly některé indicie k tomu, že se nám podařilo objasnit případ ve Vítkově," podotkl Tuhý.

Státní zástupkyně chce obžalobu v kauze Vítkov poslat k soudu příští týden. Obviněným hrozí za útok ve Vítkově až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu