Policie obvinila strojvůdce za srážku vlaků v Paskově

26. květen 2009

Frýdecko-místecká policie obvinila strojvůdce podezřelého ze zavinění únorové srážky vlaků v Paskově z trestného činu obecného ohrožení, za což mu hrozí až pět let vězení. Při nehodě bylo zraněno přes 50 lidí a škoda na vlakových soupravách přesáhla deset milionů korun.

Nehoda se stala 16. února krátce po 9:00 asi půl kilometru od nádraží v Paskově. Strojvedoucí motorového vlaku jedoucího směrem od Paskova do Ostravy nepočkal na příjezd osobního vlaku z Ostravy, s nímž se měl ve stanici křižovat.

"Obviněný strojvůdce při výslechu uvedl, že si na okolnosti před nehodou a po ní nepamatuje. Ke zranění obviněného se budou vyjadřovat znalci z oboru zdravotnictví," řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Vyslechnuta byla i četa z vlaku jedoucího z Paskova. "Podle výpovědi průvodčí i vlakvedoucí nedlouho po výjezdu z nádraží najednou ucítily spuštění rychlobrzdy a do služebního oddílu lokomotivy za nimi vběhl strojvedoucí. Stačil ještě na ně křiknout, aby utekly. Jejich výpověď potvrzují i závěry zkoumání černé skřínky z tohoto vlaku," dodal policejní mluvčí.

Třiapadesátiletý strojvedoucí podle policejního šetření skutečně stačil před nehodou zatáhnout rychlobrzdu, a snížit tak rychlost ze 70 kilometrů za hodinu na 41 kilometrů za hodinu, čímž podstatně zmírnil následky srážky. Podle policie ani jeden ze strojvůdců před jízdou nepožil alkohol.

Podle výsledků šetření Drážní inspekce je zřejmé, že strojvedoucí vyjel z nádraží přesto, že na návěstidle svítila červená. "Je sice pravdou, že z nádraží není na návěstidlo vidět, drážní předpisy však i na tuto situaci pamatují. Strojvůdce může v takovém případě z nádraží vyjet, maximálně však 40 kilometrovou rychlostí za hodinu a to až do doby, než přijede k návěstidlu. Tento předpis však nedodržel a kolem návěstidla, na němž svítila červená, projel sedmdesátikilometrovou rychlostí," upřesnil dále Žurovec.

Policie případ zatím neuzavřela. Chybí jí totiž znalecké posudky z oboru zdravotnictví u několika zraněných osob a komplexní zpráva šetření Drážní inspekce.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu