Policie si na fotbalové násilníky pořídila novou zbraň

6. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Sportovní fanoušci se chystají na stadióny, startuje totiž podzimní kolo první fotbalové ligy. Na zápasy se připravují i policisté. I když méně radostně než milovníci fotbalu. Právě ostravské Bazaly jsou častým místem diváckého násilí. Teď strážci zákona chystají další zbraň proti agresivním fanouškům.

Rozbité sedačky, poničené autobusy, potyčky a agresivita - tak to vypadá hlavně při rizikových utkáních na ostravských Bazalech. Mnozí fanoušci ostravského Baníku už proto na stadion přestali chodit.

Ostravští policisté teď chtějí nasadit na fotbalové chuligány další zbraň. Jako první v republice si pořídí mobilní jednotku - auto vybavené nejmodernější technikou, počítačem, kamerami a podobně.

fotbal a násilí

"Samotné protiprávní jednání bude zaznamenáno na nějaké médium, to znamená na kameru, popřípadě na fotoaparát, odtud se záběry dostanou do mobilního pracoviště, který bude složen z počítačové sestavy s tiskárnou. Tam se obrazová dokumentace zpracuje a vyhodnotí. Samotná fotografie bude přidána ke spisovému materiálu k dalšímu řízení před státním zástupcem a soudcem," popisuje ostravský policista Radim Pilch, jak by to celé mělo fungovat.

Ostravská policie dostala peníze na mobilní jednotku jako grant od ministerstva vnitra. Z požadovaných asi pěti set tisíc dostali 260 tisíc korun. Přesto je zástupce ostravského policejního ředitele Luděk Naivert rád, že finance na moderní zařízení získali. Doposud důkazy proti fotbalovým výtržníkům zpracovávali zdlouhavě.

"Slibujeme si od toho hlavně to, že pachatel určitého protiprávního jednání bude okamžitě potrestán, že by nemělo dojít k trestu až po několika měsících, protože to vnímám tak, že už to není efektivní. Pachatel by měl vnímat za své protiprávní jednání okamžitý trest," míní zástupce ostravského policejního ředitele.

Policisté věří že, mobilní jednotka, která by do terénu měla vyrazit už na podzim, jejich práci usnadní.

autor: ada
Spustit audio