Policie zatkla sprejera, který řádil na desítkách míst Ostravy

2. srpen 2005

Ostravští policisté zatkli sprejera, kterému prokázali rekordní počet případů - téměř čtyři desítky. Jednadvacetiletý mladík své mnohdy několikametrové kresby a nápisy maloval sprejem na fasády domů, škol, zastávek i na skříňová dodávková vozidla.

Osudnou se mladíkovi stala jeho vlastní ješitnost, nechal se některým ze svých kamarádů vyfotit, jak kreslí graffiti a fotku dal na internet. Policisté si tak do skládačky přidali klíčový kousek a jak dodává policejní inspektor Zbyněk Trunkát, škoda prozatím dosahuje osmdesáti tisíc korun.

"Na pachatele tohoto trestného činu jsme přišli jednak z šetření mezi osobami, které se dopouští podobné trestné činnosti a dále provedeným šetřením na internetu. Objasnění těchto skutků vnímám jako velký úspěch, protože je to ojedinělé, že by se podařilo prokázat jednomu pachateli takové množství kreseb na různých objektech," upřesnil inspektor.

Policejní vyšetřování (ilustr. foto)

Také zástupce ostravského policejního ředitele Luděk Naivert potvrzuje, že se jim málokdy podaří prokázat tak velkou sérii. "Sprejerství je fenomén, kterým se 'baví' a zviditelňuje se určitá skupina lidí. Mají to jako svůj způsob života."

Oslovení Ostravané uvítali, že se policistům podařil takový úspěch v boji proti sprejerům. "Bylo by nejlepší, kdyby si svůj trest mohli odpracovat tím, že tu fasádu dají do původního stavu. Myslím, že nějaká pokuta pro ně asi není velkým trestem," míní jedna z námi oslovených žen.

0:00
/
0:00

U zatčeného mladíka však terapie prací nezabrala. Když byl ještě mladistvý, policisté ho chytli přímo, jak kreslí graffiti na zastávku. Kvůli nízkému věku dostal jen veřejně prospěšné práce. Radnice mu tehdy uložila, ať celý rok zastávku, kterou pomaloval, čistí od výtvorů dalších sprejerů. Potom však ve své tvorbě pokračoval.

Policejní inspektor Zbyněk Trunkát si myslí, že zbraní proti takovým sprejerům nejsou ani vyčleněné plochy na graffiti, které jsou v některých městech. "Tam se objevují jen určití lidé. Takoví ti pravověrní na legální akce nechodí."

Policisté říkají, že mladík pochází se slušné rodiny, je středoškolák a má jediné dva koníčky - skateboard a graffiti. Hrozí mu až roční pobyt z mřížemi.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu