Policisté dopadli cyklistu, který srazil dva chodce

12. prosinec 2008

V letošním roce mají cyklisté v Moravskoslezském kraji na svědomí více než 250 nehod. Viníka jedné z nich teď vypátrali policisté z Frýdku-Místku. Počátkem října srazil na silnici mezi Kunčicemi pod Ondřejníkem a Čeladnou dvojicí chodců. Jeho kolo přitom vůbec nemělo světla. Starší ženu povalil do příkopu. Jejímu synovi způsobil vážná zranění, kvůli kterým má 24letý mladík znetvořený obličej.

Tomáš Mohyla pracuje jako kuchař. V říjnu se vracel domů se svou matkou. Byla tma a foukal silný vítr. Najednou do nich vrazil cyklista, který vůbec neměl osvětlené kolo. Starší žena skončila v příkopu, čtyřiadvacetiletý muž dopadl mnohem hůře. Cyklista mu prorazil lebeční kost.

"Rozdrtil mi obličej, teklo ze mě hodně krve, skoro vůbec jsem neviděl," popisuje zraněný Mohyla.

Cyklista sice zastavil, ale nakonec z místa činu odjel a nic nenahlásil. A to je podle mluvčího frýdeckomístecké policie Ivana Žurovce zásadní chyba.

"I tato věc se bude posuzovat, jestli půjde o trestný čin neposkytnutí pomoci nebo ne. On je v tuto chvíli obviněn z trestného činu ublížení na zdraví, za což mu hrozí až dva roky vězení," upřesnil Žurovec.

Okamžitě po nehodě začali policisté pátrat po cyklistovi, který na neosvětleném kole způsobil takové neštěstí. "Policejní hlídky z Frýdlantu nad Ostravicí pak týdny kontrolovali všechna jízdní kola, až se jim konečně opravdu podařilo to kolo nalézt," dodal mluvčí.

Zatímco cyklistu čeká soud, zraněný Tomáš Mohyla čeká na náročnou plastickou operaci. Část lebeční kosti mu chybí a čelo má promáčklé. Kolo bez světla změnilo život několika lidem.

"Opravdu jsem si myslel, že je to sranda nemít světlo. Ale není. Během vteřiny může změnit život něco tak nečekaného, kdy jde po cestě a zničehonic do něho něco narazí," dodává mladík.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu