Policisté dostali podmínku za podvody při studiu na univerzitě

24. březen 2010

Policisté, kteří podváděli při zkouškách, poškodili pověst Ostravské univerzity. Rozhodl o tom dnes Okresní soud v Ostravě a oběma mužům vyměřil půlroční podmínku. Někdejší plukovník šumperské policie napsal za svého kolegu test a udělal ústní zkoušku z angličtiny.

Rozsudek si přišel vyslechnout pouze jeden z obžalovaných, bývalý policista Michal Jehurnov. Poté, co uslyšel odsuzující verdikt, opouštěl jednací síň rychlým krokem. „Jsem nespokojen. Aféra v Plzni, nic se neděje. A tady? Nelíbí se mi to. Musel jsem se na místě odvolat. Jsem přesvědčený o tom, že jsem nespáchal trestný čin,“ řekl v reakci na rozsudek policista.

Právě za tohoto muže měl test ze sociální a pedagogické práce s problémovými rodinami a zkoušku z angličtiny udělat jeho kolega, vysoce postavený policejní důstojník Jakub Kunčar.

Státní zástupce Alois Dlouhý je spokojený. „Oba podvodníci byli po zásluze potrestáni. Já mám zato, že rozsudek je naprosto zákonný, protože společnost je třeba chránit před studenty, kteří vystudovali podvodně a nejsou to přitom odborníci, ale podvodníci,“ řekl žalobce.

Rozhodnutí soudu v jednací síni trpělivě poslouchal i děkan pedagogické fakulty Josef Malach. Počínání obou bývalých policistů podle něj poškodilo prestiž školy. „Způsob jednání těchto lidí je odrazem jakéhosi celospolečenského marasmu v etice, v korupci, která dnes a denně je,“ podotkl děkan.

Protože se jeden z obžalovaných na místě proti rozsudku odvolal, případem se bude zabývat Krajský soud v Ostravě.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu