Policisté v kraji vykázali letos z domu téměř 60 násilníků

4. srpen 2009

Nejvíce případů domácího násilí řeší policisté v Ostravě. V letošním roce vykázali už téměř dvacítku agresorů. V krajském městě proto funguje tým policejních expertů, kteří jsou speciálně vyškoleni a k jednotlivým případům jezdí do terénu.

Poslední případ, který kriminalisté šetří, se odehrál v centru Ostravy. Šestatřicetiletý muž týral svou o dva roky mladší manželku. Hlídku na místo přivolali sousedé. "Bil ji pěstmi, několikrát udeřil hlavou o dno vany a způsobil jí tak mnohočetné podlitiny po celém těle. Policie zjistila, že k těmto útokům již dochází řadu let, a to už od roku 1999," upřesnil policista Miloš Poloczek.

Další agresor svou manželku týral i psychicky. Sledoval jí pomocí online kamer. "Byla nucena sedět v kuchyni na zemi, nikoliv s rodinou u stolu. Když výjimečně vyrazila s kamarádkou někam za zábavou, tak měl vyžadovat, aby dala kamarádku k telefonu," popsala ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Ostrava drží v Moravskoslezském kraji neslavný prim v počtu těchto zločinů. Lucie Paprsteinová, která pomáhá obětem, je ráda, že se zvýšila i informovanost policistů. "Určitě je přístup policistů lepší, možná bych řekla citlivější a vnímavější k těm ohroženým osobám," dodala.

Mluvčí Okresního soudu v Ostravě Igor Krajdl potvrzuje, že dokazování těchto zločinů bývá často problém. "Bohužel pak to tedy stojí na tvrzení proti tvrzení a my vyslýcháme zejména sousedy z domu, zda slyšeli ty známky domácího násilí - křik, hádky, třískání věcmi anebo tak jak to svědci popisují, noční stěhování nábytku," říká mluvčí.

V letošním roce vykázali policisté z domácností v Moravskoslezském kraji šest desítek násilníků.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu