Policisté v Ostravě spustili speciální kampaň o domácím násilí

17. září 2010

Ostravská policie dnes odstartovala masivní kampaň proti domácímu násilí. Lidé v autobusech, tramvajích i trolejbusech uslyší speciální hlášení o tom, jak mohou pomoci obětem. Krajské město vede statistiky v počtu vykázání násilníků.

Lidé se v prostředcích ostravské MHD dozví, že všechny útoky domácích tyranů mohou úspěšně řešit s týmem policejních specialistů. Právě první impuls k tomu, aby se oběť rozhodla o svém trápení nemlčet a násilníka vykázat z domu, je důležitý. Své o tom ví i 52letá paní Hana.

„Jak mne uhodil, spadla jsem na zem. Pak mě začal kopat. Všechno lítalo vzduchem, všechno rozmlátil. Dokázal půl bytu vybílit,“ vzpomíná na krušné a traumatizující chvíle.

Muž ji bil a ponižoval po celou dobu více než třicetiletého manželství. Nedávno se odhodlala a šla na policii. Teď lituje, že to neudělala dříve.

„Vzkazuji ostatním ženám, řešte to. A skutečně udělejte ten krok, abyste se vymanily z takového života, jaký žijete,“ říká.

Ostrava přitom v republice vede statistiky v počtu vykázání násilníků. Místopředseda Okresního soudu v Ostravě Jan Líznar potvrzuje, že takovou žádost jsou schopni vyřídit okamžitě.

„Jsme schopni v řádech několika hodin od podání toho návrhu vydat rozhodnutí a následně i vykázat toho násilníka z bytu,“ ujišťuje soudce.

Jeho slova potvrzuje i další, mladá žena. Muž ji bil i v těhotenství, vyhrožoval, že vyhodí syna z okna. Tloukl jí hlavou o radiátor.

„V poslední době mě manžel napadal i před dětmi a bylo mu to jedno. Nebral vůbec ohled na ty děti. Dcera pak skončila na psychiatrii. Policisté byli velmi příjemní, byli ochotní a příjemně se s nimi spolupracovalo,“ dodává.

Od začátku letošního roku vykázali ostravští policisté 54 násilníků.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu