Policisté ze severu Moravy odmítají plánované snížení platů

25. červen 2010

Téměř všichni moravskoslezští policisté přijdou od 1. července o některé příplatky a odměny, někteří až o tisíce korun. Snižovat se například bude takzvaný rizikový přípatek. Peníze na platy policii v rozpočtu chybí. Podobná opatření budou muset přijmout i policejní ředitelé v dalších krajích.

Šéfové policie v Moravskoslezském kraji chtějí na platech strážců zákona ušetřit až pět milionů korun. Na dnešní jednání jich z celého regionu dorazilo přes pět stovek. Šéf policejních odborů z Havířova Roman Rašman odmítá snižování rizikového příplatku.

„Rizikový příplatek bylo něco, co jsme dostávali podle našeho názoru opodstatněně. Například zásahová jednotka, která měla příplatek nejvyšší, ho má nejvíce snížený. Což je nemyslitelné, protože ti policisté nejsou ničím jiným zvýhodněni, jen tím rizikovým příplatkem. A když jim ho vezmou nebo sníží, tak nebudou ničím zvýhodněni. A to riziko u nich je nepoměrně vyšší než u základních útvarů,“ upozornil Rašman.

Krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý připouští, že jde o citlivou záležitost, ale jinou možnost prý nemá. „Moravskoslezský kraj dostal přidělený průměrný plat na policistu pro rok 2010 nižší, než tomu bylo v předchozím roce. A to je ten hlavní důvod, proč musíme reagovat a přijímat takováto opatření,“ vysvětluje ředitel. „Budeme ale dělat všechno proto, abychom dodrželi i motivační prvek,“ ujišťuje.

Policejní šéfové o snižování platů jednali v aule Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Nemohl sem ale přijít každý, kdo chtěl. Počty byly přesně určeny. „Mělo to být na vůli každého policisty a ne tím, že někdo vydá rozkaz,“ zlobí se odborář Roman Rašman.

Před budovou se scházely desítky policistů. Pokaždé, když jsem někoho z nich oslovila se žádostí o rozhovor, slyšela jsem zamítavou reakci. Všichni měli strach o místo.

Jednání trvalo necelé dvě hodiny. Co se uvnitř dělo, novináři netuší, protože policejní šéfové nechtěli přítomnost médií.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu