Polští fanoušci Baníku protestují proti údajné diskriminaci

2. listopad 2009

Jedenáct zadržených, mezi kterými byl i člověk, který například nalepil samolepku svého oblíbeného klubu na sochu sv. Václava - i to je bilance víkendového fotbalového zápasu mezi Spartou a Baníkem. V oficiálních klubových zprávách pro média ale nezaznělo, že pořadatelé na Letnou nepustili nikoho, kdo měl polský pas.

Do Prahy jelo s Baníkem třináct Poláků, což není nic neobvyklého. Zvlášť když všichni měli řádně a dopředu zakoupené vstupenky, navíc oproti dokladu totožnosti. "Už tím, že distribuujeme lístky přes klub, chceme po fanoušcích datum narození, chceme po nich jméno a příjmení. Myslím, že zásah do soukromí tady určitě je," říká mluvčí Baníku Igor Bruzl.

Nicméně na stadion se nakonec nedostal ani jeden z polských občanů. Všichni se podle mluvčího Sparty Ondřeje Kasíka nějak provinili. "Tito zmínění polští fanoušci se snažili dostat do arény buď ozbrojeni nebo v podnapilém stavu, proto se bezpečnostní služba rozhodla je nevpustit," vysvětlil mluvčí.

Potud zní slova sparťanského mluvčího normálně a jsou naprosto v pořádku. Baníkovců bylo ale v Praze zhruba asi 800 a z dalších slov Ondřeje Kasíka vyplývá, že proti návštěvnímu řádu Generaly Arény se například takovou podnapilostí už nikdo další neprovinil. "O případných dalších fanoušcích Baníku, kteří by neměli být vpuštěni k tomu, aby sledovali utkání, nemám informace," řekl Kasík.

Každopádně ale bilance zadržení kompletní skupiny občanů Polska oproti nule na naší straně zavání přinejmenším mimořádně pečlivými kontrolami, a to jen na základě cizí státní příslušnosti.

"Nedovedu si představit, že bychom diskriminovali fanoušky podle národností. Nemůžeme přece říct, že automaticky každý polský příslušník, který chce jít na zápas Sparty, je rizikový," zdůraznil mluvčí pražského klubu.

Bylo by ale zajímavé sledovat, jak by dopadla celá situace příště, kdyby si oni zmínění nedali před zápasem a raději ani v jeho průběhu jediné pivo. A kdyby si stejnou cestou, tedy oproti pasu, ale u spartťanského klubu koupili vstupenky a třeba rovnou na hlavní tribunu. Pak už by teoreticky neměl být problém.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu