Popáleninové centrum dostane 50 milionů na vybavení

24. březen 2010

Většina péče o pacienty s popáleninami by měla být soustředěna do tří specializovaných center fakultních nemocnic v Praze, Brně a Ostravě. Na odborné konferenci v Ostravě to dnes potvrdili zástupci ministerstva zdravotnictví. Tato pracoviště mají nejkvalitnější týmy odborníků a poskytovaná péče je tam na nejvyšší úrovni. Také proto letos každé z center dostane na přístrojové vybavení 50 miliónů korun.

Péče o popálené pacienty není vyloučena ani v jiných nemocnicích. Mělo by jít ale pouze o méně závažné případy. „Ale ve chvíli, kdy je to poranění tak závažné, že je nutné, aby byla poskytována ta specializovaná péče, je podle mého názoru naprosto zásadní, aby už záchranná služba směřovala tyto pacienty výhradně do center,“ říká ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Jinak řečeno - pečovat o popálené nemůže každý. Léčba je velmi drahá a vyžaduje skutečné specialisty. Přesto se však stává, že do popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice přijde pacient pozdě. Protože ho nejdříve léčí v některé menší nemocnici. Takových případů je zhruba deset procent.

„Následky jsou samozřejmě na celý život a nejvíce mě to mrzí u malých dětí, kde opravdu přijde dvouleté nebo tříleté dítě a přijde zbytečně o prst, protože někomu se to jevilo banální,“ potvrzuje primářka ostravského centra Zdenka Crkvenjaš.

Primářka také upřesnila, že za 50 milionů korun pořídí popáleninové centrum ostravské fakultní nemocnice například novou monitorovací techniku a dýchací přístroje.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu