Postrach novojičínských policistů půjde za mříže

10. srpen 2005

Jsou noční můrou českých policistů, řádí snad v každém větším městě. Řeč je o dětech, které páchají majetkové delikty. Na ulicích okrádají kolemjdoucí, berou jim peněženky, mobily nebo vykrádají auta. Ruka zákona je na ně krátká, nejsou trestně odpovědné. Většinou končí ve výchovných ústavech, odkud utíkají. Takovou dráhu má za sebou i zlodějský rekordman z Nového Jičína.

Daniel Kačo do svých osmnácti let napáchal škodu za více než jeden milion korun. Teprve nyní se poprvé dostal před soud a ten ho rovnou poslal na dva roky za mříže. Novojičínský Okresní soud Kača odsoudil za sérii dvaceti majetkových deliktů. Šlo převážně o krádeže peněženek, mobilů nebo vykrádání vozidel. Doposud ho justice potrestat nemohla, protože všechny delikty páchal jako dítě. Zpravidla skončil pouze ve výchovném ústavu, odkud často utíkal.

"Dříve uložená výchovná opatření se zcela minula účinkem. Obžalovaný se vyhýbal výkonu ochranné výchovy, nerespektoval ji. Vykazuje znaky nezdrženlivosti, zaujatosti svou osobou, spoléháním se, že nedojde k postižení. Jeho jednání je sice nižšího intelektu, nicméně to, že se dopouští trestné činnosti, chápe zcela bez pochyb," říká soudkyně Ivana Poláková, podle které je nepodmíněný trest namístě.

Logo

Také státní zástupkyně Zuzana Minářová je ráda, že postrach novojičínských policistů půjde za mříže. "Daniel Kačo měl opravdu jako dítě velké problémy. Já se domnívám, že to bylo skutečně způsobeno špatnou výchovou v rodině. Je pravdou, že matka byla v souvislosti s tím trestně stíhána pro zanedbávání výchovy."

Káčova matka měla podle žalobkyně krýt jeho předchozí útěky z výchovného ústavu. To ovšem podsaditá žena odmítá. "On se nevracel po dovolenkách, ale měl to omluvené od lékaře. Nebyl na útěku."

Obhájce Milan Veverka s rozsudkem nesouhlasí: "Obžalovaný by měl dostat ještě jednu šanci. Myslím si, že ukládat trest zvlášť vysoký není namístě."

Šéf ostravských kriminalistů Tomáš Landsfeld upozorňuje, že nezletilci jsou při páchání deliktů stále agresivnější a neváhají použít násilí. "Ten rozsah je velký - od drobných kapesních krádeží až po loupežná přepadení. Trestná činnost těchto dětí se radikalizuje, to znamená, promítá se tam větší brutalita."

Daniel Kačo se k překvapení všech přítomných včetně svého obhájce proti dvouletému pobytu za mřížemi neodvolal. Žalobkyně si chce ještě rozmyslet, jak na rozsudek zareaguje.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu