Potíže s počítačem pozdržely konání procesu v kauze Studénka

13. listopad 2012

Proces, který má objasnit tragické železniční neštěstí ve Studénce, už letos nezačne. Desítka obžalovaných přitom do jednací síně poprvé vstoupila před rokem a půl. Soudce čeká, až znalci doplní své expertízy.

Na to, jak justice rozhodne, přitom netrpělivě čekají příbuzní a pozůstalí po obětech. „Šílený pocit. Měla jsem tam syna, je to strašná bolest. Aby se takové věci už nikdy nestávaly – to, že umřeli nevinní lidé pro nic, že někdo něco pokazil,“ říká zoufale paní Lenka z Bohumína, která ve Studénce přišla o syna.

Proces s desítkou obžalovaných, kteří měli udělat takové chyby, že most spadl do kolejiště, začne nejdříve příští rok na jaře. „Bude přistoupeno k dokazování znaleckému, do konce letošního roku to už nebude. To lze říci s určitostí,“ potvrzuje předseda novojičínského okresního soudu Jiří Hanzelka.

Znalci v této kauze hrají klíčovou roli. V obsáhlých expertízách musí odpovědět na zdánlivě jednoduchou otázku – proč spadl most. Když měli své posudky doplnit, nastal zádrhel, nemohli se dostat k jednomu z důkazů.

„Vyšlo také najevo, že jeden z obžalovaných měl uložená rozhodná a důležitá data ohledně mostní konstrukce ve svém počítači. Tyto údaje již policie stáhla na nosiče. Soud vyzval soudní znalce, aby se s obsahem toho počítače seznámili, ale vyšlo najevo, že tento hard disc není přístupný a do dat nelze vstoupit, takže to celou situaci zdrželo,“ vysvětluje soudce.

Data z počítače pomohli obnovit až odborníci z Kriminalistického ústavu. Proces tak nejdříve začne na jaře příštího roku.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu