Požár v domě Romů ve Vítkově byl založen úmyslně

22. duben 2009

Kvůli žhářskému útoku na romskou rodinu z Vítkova chystají nevládní organizace sérii demonstrací po celé republice. Neznámí pachatelé vhodili do domku romské rodiny zápalné láhve a následný požár budovu úplně zničil. Dvouletá holčička utrpěla vážné popáleniny a stále bojuje o život v nemocnici.

V domě, kde romská rodina žila, byla tři ohniska požáru a někdo je založil úmyslně. Takový je závěr vyšetřování hasičů. Příbuzní a známí obětí v době neštěstí neskrývali rozhořčení a emoce.

Malá holčička a její rodiče skončili s popáleninami v nemocnici, zbytek rodiny našel dočasný domov v azylovém zařízení. Jeho okolí budou pečlivě hlídat strážníci z Vítkova. "Budeme okolí častěji kontrolovat, jestli se tam něco neděje," potvrzuje velitel strážníků Roman Mišička.

Případ vyvolal obrovskou vlnu solidarity a na radnici se obracejí lidé, kteří chtějí obětem poskytnout finanční pomoc. Starosta Vítkova Petr Smolka odhaduje, že jejich městský úřad už kontaktovaly desítky lidí z celé země i ze zahraničí. "Volal člověk z Bruselu, volali i z Kanady. Také mi píší lidé maily, že by chtěli přispět," říká starosta. Radnice už proto také zřídila sbírkové konto pro oběti 43-4619960257/0100.

Nevládní organizace kvůli žhářskému útoku z Vítkova plánují celonárodní protestní akci. Má jít o klidnou a tichou demonstraci, která vypukne ve stejnou hodinu v centrech všech větších tuzemských měst. Potvrdil to Kumar Vishwanatan ze sdružení Vzájemné soužití.

"Akce se zúčastní nejen Romové, ale také lidé z majoritní společnosti, protože takový bezbřehý nárůst extremismu ve společnosti trápí všechny," říká aktivista s tím, že detaily o chystané demonstraci chtějí nevládní organizace zveřejnit v nejbližších dnech.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu