PPL nebo Česká pošta? Testovali jsme doručování zásilek před Vánocemi

14. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

Český rozhlas otestoval velké přepravní společnosti. Naši reportéři si z různých koutů Česka vzájemně poslali hned 16 balíků. Využili přitom nabídky České pošty a společnosti PPL, které garantují doručení do druhého dne. Ze srovnání vyšel hůř největší český přepravce, který polovinu zásilek doručil i přes vyšší cenu za službu se zpožděním. Například v Ostravě se čekání na balík protáhlo o několik dní.

Kolegyně reportérka Jitka Englová poslala z Klatov do Ostravy dva balíky. Jeden Českou poštou a druhý společností PPL. V opačném směru jsem stejný pokus udělal já.

Odeslání obou balíků trvalo v Ostravě i v Klatovech zhruba 15 minut. Zatímco do Klatov dorazily oba ostravské balíky hned na druhý den, v Ostravě to byl pouze jediný.

S trasou Klatovy – Ostrava poprala hůř Česká pošta. Zatímco v opačném směru bylo vše bez problémů, zásilka do Ostravy se podle záznamu na internetových stránkách České pošty na ostravské pobočce objevila až v pondělí 11. prosince.

Státní firma sice garantuje dodání balíku do ruky do druhého dne, možné zdržení ale nevylučuje. „V momentě, kdy těch balíků se sešlo více, než byla aktuální kapacita toho depa, tak samozřejmě mohlo dojít ke zpoždění,“ vysvětluje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Čtěte také

V praxi se navíc ukázalo, jak klíčovou roli při podání balíků do ruky hraje telefonní číslo adresáta, které jsme v Klatovech vynechali. V mém domě totiž nefungovaly zvonky, a i když jsem byl v pondělí i úterý doma, nikdo mne nekontaktoval.


NAPIŠTE NÁM
Máte špatnou zkušenost s doručováním balíků? Zajímají nás hlavně případy, kdy jste uspěli s reklamací. Napište nám na e-mail irozhlas@rozhlas.cz.

Na internetových stránkách České pošty sice stojí, že adresát nebyl zastižen. Když se ale dívám do své poštovní schránky, tak v ní kromě staršího dopisu žádný lístek o jakékoliv zásilce není.

Vzhledem k situaci jsem tak musel kontaktovat Českou poštu a doručení zásilky dořešit.

autor: stj
Spustit audio