Práce na splavnění Odry do Ostravy mají začít v roce 2030

30. květen 2019 05:50

Ministerstvo dopravy poprvé zveřejnilo, kdy by mohla začít na území Moravskoslezského kraje stavba první části kanálu Dunaj-Odra-Labe. Dokončené studie předpokládají, že by se úsek od polské hranice do Ostravy budoval od roku 2030, tedy za 11 let. Přesně v době, kdy Polsko dokončí splavnění Odry na opačné straně hranice.

„Pokud bude projekt vládou schválen, nejlogičtějším se jeví prvek napojení Kozle na prostor Ostravy,“ potvrdil Luděk Sosna z ministerstva dopravy. Ale, jak říká, je tady spousta podmínek. „Je logické, aby polská strana připravila navazující úsek, který je poměrně dlouhý a Česka se týká menší část,“ dodává.

I když úsek od hranice do Ostravy je připravený relativně nejvíce, pořád chybí přesné místo překročení vodní cesty přes státní hranici a kudy povede kolem Bohumína, dodává tamní starosta Petr Vícha (ČSSD). Nejde podle něj o málo. O záchranu vzácných meandrů a celé přírodní oblasti.

„Jsme zvědavi na výsledky studie proveditelnosti. Pokud vím, tak čtrnáctého bude v Praze velké veřejné slyšení v Senátu na téma Odra-Dunaj-Labe. Pro nás je jen prioritou, aby v územním plánu zmizela varianta přes Bohumín,“ říká Vícha.

Trasa kanálu Dunaj-Odra-Labe

Jistější jsou naopak celkové náklady. „Celý úsek od Kozle do Ostravy by stál kolem 45 miliard korun včetně rezervy a samotný úsek od státní hranice po Ostravu-Svinov kolem 14 miliard korun,“ uvedl hlavní řešitel studie proveditelnosti Martin Pavel.

Tato vyjádření jsme natočili na Oderském fóru v Bohumíně, pravidelném jednání českých a polských dopravních expertů a politiků.

I kdyby byl hotový jen úsek do Ostravy, má smysl a bude po něm na velkých lodích co vozit, myslí si Jan Skalický ze společnosti Vodní cesty. „Slezsko je dnes jediná takto velká průmyslová oblast v Evropě, která není na vodní cestě. Tak je neprosto jasné, že je to handicap pro místní podnikatele, kteří často odcházejí do Číny a podobně,“ dodává Skalický.

Hlavní slovo teď bude mít vláda. Měla by se otázkou splavnění Odry zabývat a rozhodnout do konce září.

autor: mrk
Spustit audio

Související