Před 220 lety začala v Novém Jičíně výroba klobouků, buřinek, čepců nebo přileb

30. leden 2019

Nový Jičín se může pyšnit nejen historickým centrem a zajímavou minulostí, ale také dlouhou tradicí výroby pokrývek hlavy. Předchůdcem současné firmy Tonak byla rodinná firmy Hückel. Její základy vznikly přesně před 220 lety, v roce 1799. Letos by se do Nového Jičína mohla vrátit busta zakladatele firmy.

Stojíme v úvodní části trvalé expozice v Žerotínském zámku v Novém Jičíně. Jmenuje se Nechte na hlavě. Kolem nás je spousta klobouků a my s Radkem Poláchem, zástupcem ředitelky Muzea Novojičínska, se teď díváme na expozici toho nejstaršího. Po pravé straně tady jsou cylindry, po pravé straně dámské čepce.

Churchillův klobouk byl vyroben v novojičínském Tonaku, ale nesl značku Hückel.
Radek Polách o kuriozitě vztahující se k znárodnění

Dá se říct, že firma Hückel už od počátku vyráběla pro lepší třídu takové typy výrobků?

Rodina Hückelů chtěla své výrobky umístit k lepší klientele. Takže minimálně do toho mešťanského prostředí, což se jim vcelku podařilo. A zároveń se snažili implantovat i nové technologie výroby. Zavedli i jako první v celém tehdejším Rakousku parní stroj do výroby klobouků.

V roce 1799 byla firma založena tady, v Novém Jičíně. Pravděpodobně ale nesídlila na místě, kde je teď. Tak jaká byla ta historie?

Zakladatel kloboučnické továrny Augustin Thomas Hückel

V roce 1799 Johann Nepomuk Hückel, přišedší z Fulneku, se stal mistrem kloboučnickým zde v Novém Jičíně. A po roce 1810 taktéž i jeho bratr Augustin. A právě Augustinův syn Johann v roce 1835 sloučil tyto dílny. A tyto dílny na tehdejší Dolní bráně se staly základem dnešního Tonaku. V roce 1867 byly zakoupeny velké pozemky na Rybníčku, na jižním předměstí města Nového Jičína, kde byly vystavěny první velké tovární budovy budoucího velkého komplexu firmy Hückel.

Značka Hückel ale zanikla po druhé světové válce. Je to tedy takový milník ve vývoji firmy? Pak už vznikl Tonak.

Hückel jako taková byla značka, která měla celosvětové jméno. Prostě bez značky Hückel si po znárodnění v roce 1945 národní správce a vlastně stát Československá republika nedokázal výrobu představit. A vlastně klobouky z Nového Jičína se pod značkou Hückel exportovaly ještě dlouho, dlouho po tomto znárodnění. Víme o jedné kuriozitě a tou je klobouk Winstona Churchilla, který pochází z 50. let minulého století, který byl vyroben ve firmě Tonak v Novém Jičíně, ale nesl značku Hückel.

Přesunuli jsme se do prostor před bránu továrny Tonak. Proč tady jsme?

Toto místo bylo upraveno v roce 1933 ve spolupráci tehdejší firmy Hückel a města Nového Jičína pro potřeby takové klidové zóny zaměstnanců, ale taktéž k prezentaci toho jednoho z otců zakladatelů Augustina Hückela. Právě na tomto místě se nacházela busta Augustina, která zde byla až do 40. let minulého století.

Nezasloužilo by si to obnovu?

Klub rodáků a přátel města Nového Jičína má zájem o to, aby se busta v nějaké kopii navrátila zpět na toto místo. V Německu existuje její sádrový odlitek. A rodáci připravují projekt návratu busty zakladatele nejstarší kloboučnické továrny na světě, současného Tonaku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související