Zchátralé Hückelovy vily v Novém Jičíně pomůže opravit stát

3. říjen 2018 10:00

Přímo nad novojičínskou továrnou na klobouky stojí čtyři honosné Hückelovy vily. Dvě z nich, zrcadlově téměř totožné budovy v parku, koupila radnice před dvěma lety ve zchátralém stavu. Dovnitř se byl podívat už druhý ministr kultury, který slíbil pomoc s rekonstrukcí kulturních památek.

„Člověk nabude takové až skepse nad tím, co se může během necelých 25 let stát, pokud se o památku nestaráte, a je to v takovém stavu, jakém je,“ hodnotí ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) to, co během procházky levou z dvojice vil viděl.

Na zemi jsou rozlámané kusy parket, ze zdí opadává malba a jsou vidět velké plochy plísně. V tomto stavu koupila před dvěma lety vily novojičínská radnice od soukromé firmy. Teď má na stole studii využitelnosti právě levé vily.

„V první vile Augusta Hückela bude městská galerie, univerzita třetího věku, centrum partnerských měst a další aktivity, aby to prostě žilo,“ říká starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Studenti navrhli, jak opravit Hückelovy vily v Novém Jičíně

Zdevastované Hückelovy vily v Novém Jičíně jako hotel, kongresové centrum nebo galerie. Takové představy navrhli studenti architektury.

Dvě téměř stejné Hückelovy vily na okraji Nového Jičína už téměř rok vlastní město. Zchátralé budovy chce nechat opravit a vrátit do nich život. Inspiraci teď přinesli studenti brněnské architektury.

Tvrdí, že město samotné opravu vil za více než 100 milionů korun nezvládne. Pomýšlí proto na peníze odjinud. „Kraj teď opravdu pomáhá památkám, takže by každý rok nějaké rozumné finance uvolnilo, stejně jako stát,“ dodává starosta.

„Podpora ministerstva kultury prostřednictvím našich dotačních programů by měla být zcela určitě zajištěna. A myslím si, že jsme schopni případně, pokud zde budou nějaké havarijní stavy, použít ještě havarijní fond. Ale určitě by se ty vily měly zachránit,“ míní ministr.

Nový Jičín teď bude znovu žádat o zařazení vil do vyšší kategorie národních kulturních památek. Podle ministra kultury Antonína Staňka tam budovy patří.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související