Před 70 lety začala výroba v ostravské Nové huti

31. prosinec 2021 06:10

Největší huť v Česku vznikla přesně před 70 lety. Tehdejší Nová huť Klementa Gottwalda se poslední den roku 1951 oddělila od Vítkovických železáren a postupně se stala v Ostravě klíčovou součástí těžkého průmyslu. O významu tohoto podniku svědčí i to, že se letos našlo v archívu hutě něco velmi neobvyklého. Historická znělka z roku 1960.

Znělku před více než 60 lety zkomponoval Václav Trojan. Dochovaly se ale jenom noty. Nahrávka, jejíž úryvek si můžete v reportáži poslechnout, je v novém provedení na Janáčkově konzervatoři.

Samotná huť se začala stavět podstatně dříve, už během II. světové války a oficiálně vznikla přesně 31. prosince 1951. Budování to bylo velkolepé, podle tehdejších novin šlo o výkladní skříň režimu.

Čtěte také

„Padl výběr na Kunčice hlavně proto, že tady byl velký prostor. Hodně dokumentů se věnuje účasti mladých lidí z celé republiky na výstavbě huti. Brigádníků se tady vystřídalo 70 tisíc. Někteří tady zůstali a jejich rodiny tady dodnes bydlí,“ popisuje archivářka současné společnosti Liberty Ostrava Hana Benkeová.

Zapálení první vysoké pece přihlížela spousta lidí. „Hlavně to měl být první milník po ustavení samostatného podniku,“ dodává archivářka.

Stát prodal svůj podíl v Nové huti v roce 2003 společnosti LNM Holdings a jak se pak dál střídali vlastníci, měnily se i názvy firmy: Ispat, Mittal Steel, ArcelorMittal až po dnešní Liberty Ostrava.

Původní Nová huť v Ostravě přece jen zůstala. Jednak firmě takto mnoho lidí dodnes říká a pořád se tak jmenují i zastávky tramvají a autobusů v okolí.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související