Před 75 lety byla osvobozena Ostrava. Předcházela tomu dvouměsíční operace

30. duben 2020

Osvobození Ostravy od německé okupace, kterého se tamní obyvatelé dočkali před 75 lety, 30. dubna 1945, předcházela rozsáhlá ostravská (také ostravsko-opavská) operace trvající takřka dva měsíce. Do boje se zapojilo přes 265.000 vojáků 4. ukrajinského frontu Rudé armády včetně příslušníků 1. čs. samostatné tankové brigády a čs. smíšené letecké divize. Proti stálo 150.000 vojáků německé armády.

Čtěte také

Vzhledem k množství nasazených vojáků a vojenské techniky bývá ostravská operace označována za jednu z největších bitev druhé světové války na území dnešní ČR (z části se odehrávala na území Polska). Osvoboditelé měli v závěrečné fázi operace přes 300 tanků, více než 6000 děl a minometů a přes 420 letadel.

Výsledkem operace, která skončila 5. května, bylo osvobození Ostravska i celé severozápadní Moravy a Slezska. Životem to zaplatilo téměř 24.000 sovětských a československých vojáků. Na německé straně se nejčastěji uvádí zhruba 70.000 mrtvých, zraněných a nezvěstných. Při bojích také zahynuly stovky civilistů, z nichž mnozí se do osvobozování přímo zapojili.

Začátek operace

Ostravskou operaci zahájil 4. ukrajinský front již 10. března. Podle původních záměrů mělo jít o razantní akci vedenou z Polska východně od Ostravy, cílem bylo dosáhnout města 20. dubna.

Čtěte také

Po řadě bojů již hůře vyzbrojená vojska však narazila na nečekaně silnou obranu nepřítele, který městu a především tamním uhelným dolům a těžkému průmyslu přikládal značný strategický význam. Sovětské velení tak kvůli pomalému postupu nahradilo velitele generála Ivana Petrova generálem Andrejem Jeremenkem, který se rozhodl vest hlavní úder ze západu od Opavy.

Prvními osvobozenými obcemi současné ČR byly Fulštejn, dnes Bohušov, a Matějovice v okrese Bruntál, a to 21. března 1945. Oblast včetně města Osoblaha obsadily jednotky 1. ukrajinského frontu během přípravy ostravské operace.

Rudoarmějci v ulicích Moravské Ostravy

Hlavní část ostravské operace začala 15. dubna dopoledne. Po masivní dělostřelecké přípravě vyrazila vojska včetně čs. tankové brigády do útoku, pronikla sedm až deset kilometrů, ale zápolila s obranou a utrpěla velké ztráty. Čs. tanková brigáda prolomila nepřátelskou obranu v prostoru Rohov-Krzyzanowice. Obranné pásmo kolem Opavy se podařilo prolomit až 20. dubna, slezská metropole byla osvobozena dva dny poté.

Nejtěžší boje

Hlavní údery pokračovaly 26. dubna útokem ve směru na Ostravu, nejtěžší boje proběhly v okolí obce Hrabyně. Tři dny na to se sovětská vojska probojovala do Svinova, nynější městské části Ostravy, tehdy samostatného města.

Zbytky německých pozic po bojích v Zábřehu

Za svítání 30. dubna překročily hlavní síly řeku Odru, odpoledne pronikly čs. tanky spolu se sovětskou gardovou střeleckou divizí do středu města. Ostrava byla prakticky ještě téhož dne osvobozena, mimo jiné k tomu přispěla i odvaha ostravského občana Miloše Sýkory, který zneškodnil vedení k náložím v podminovaném mostu přes řeku Ostravici a umožnil vojskům snáze proniknout do centra města.

V následujících dnech byla osvobozena další města. Ostravská operace trvala 57 dnů a v jejím průběhu bylo osvobozeno území o celkové rozloze 15.000 čtverečních kilometrů s více než 600 vesnicemi a městy.

Čtěte také

Ostravská operace byla jednou ze tří, které sovětská armáda při osvobozování území dnešní ČR vedla. Z jihovýchodu byla země osvobozována v rámci bratislavsko-brněnské operace, do které se výrazně zapojila i rumunská armáda. Po dobytí Berlína zahájila sovětská armáda pražskou operaci – osvobozování i ze severu a severozápadu. V rámci této operace se na osvobození podílela i polská armáda. Západní části státu osvobodila armáda americká.

V roce 1946 byl v Komenského sadech v Ostravě odhalen památník, kde je uloženo 668 uren s popelem vojáků Rudé armády, československých tankistů a občanů Ostravy, kteří padli při osvobozování města. V roce 1978 byl památník prohlášen národní kulturní památkou. Loni se památník stal terčem vandalů.

Pietní akt u památníku v Komenského sadech

Zrušené oslavy

Letošní oslavy 75. výročí osvobození Ostravy byly kvůli nouzovému stavu zrušeny. Město si konec druhé světové války připomene jen symbolicky večerním nasvícením dominant a hromadným rozsvěcením svíček v oknech.

I když byly velkolepé oslavy kvůli koronaviru zrušeny, můžete si s námi připomenout, jak se slavilo před pěti lety.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.