Před 78 lety skončily v ulicích Ostravy válečné boje

30. duben 2023 09:36

Dnes uplynulo přesně 78 let od osvobození města Ostravy. Dobytím průmyslového centra tehdejšího Československa vyvrcholila takzvaná Ostravsko-opavská operace, která kvůli silnému odporu německých vojáků zaskočila i zkušené generály. Události z 30. dubna 1945 připomene v Ostravě pietní setkání v tamních Komenského sadech.

Symbolem osvobození Ostravy je Most Miloše Sýkory, kudy přejel řeku první tank. „Poprvé v životě jsem byl v tak velkém městě, jako je Ostrava. Jsem z Karpat,“ vzpomíná na rozhlasové archivní nahrávce Nikolaj Ivasjuk. Byl velitelem prvního osvobozovacího tanku. „Měl jsem co dělat, abych se v těch ulicích orientoval. Pomáhali jsme si různě, i ručně. Nakonec jsme se domluvili,“ popisoval pro rozhlas někdy v 70. letech.

Čtěte také

Ostravsko-opavská operace byla složitá, tvrdá, se spoustou obětí. Odpor Němců byl zpočátku velký, Ostravy se vzdát nechtěli. „Je známý výrok Jeremenka, že sovětské jednotky pod jeho vedením se nikdy nesetkaly s tak propracovanou obranou jako na Ostravsku. A to v zásadě platí pro ty boje během března a dubna. Na konci dubna se Ostrava dostává do kleští, německým jednotkám hrozí obklíčení,“ popisuje historik Slezského zemského muzea Ondřej Kolář.

Takže neměli čas ani na to, aby zničili továrny a vyhodili do povětří hutě a železárny, jak původně plánovali. „Už to není ta obrana za každou cenu, ale už je to strategický ústup směrem k Olomouci. Je známo, že v některých objektech včetně Vítkovických železáren se bránily menší německé oddíly, ale neproběhly tam nějaké masivní destrukční činnosti, jak byly plánovány,“ dodává historik.

Po 30. dubnu 1945 a uvolnění Ostravy bylo možné postupně osvobozovat další vesnice a města. Například boje o okolí Fulneku na Novojičínsku, do kterého se začátkem května zapojily také jednotky SS, už ale patřily k poslednímu výraznějšímu odporu v rámci osvobození Slezska a severu Moravy.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související