Před dvěma lety vítěz, teď hnutí ANO v Jiříkově nezískalo jediný hlas. Zjišťovali jsme proč

28. květen 2019

Několik paradoxů v Moravskoslezském kraji přinesly výsledky voleb do Evropského parlamentu. Projděte si s námi trochu jiných pohled na víkendové hlasování.

Vůbec nejmenší zájem o volby měli lidé v Osoblaze na Bruntálsku – přišlo jich jen asi 13 procent. Naopak nejvyšší účast přes 70 procent měla Nová Pláň na Bruntálsku. A hledali jsme i další zajímavosti. V obci Vrchy na Novojičínsku nedostala žádný hlas ODS. Piráti neoslovili nikoho na Hrčavě na Frýdeckomístecku a třeba hnutí ANO nezískalo ani jeden hlas v Jiříkově na Bruntálsku.

Kostel svatého Michala v Jiříkově

Jiříkov je typickou odlehlou vesnicí, je tady 233 voličů. Při posledních volbách do poslanecké sněmovny tady hnutí ANO s přehledem zvítězilo, teď ani jeden hlas. „Lidé asi přemýšlejí, o jaké volby jde. A podle toho se rozhodnou,“ míní jedna z mála místních obyvatelek, které jsme ve vesnici během natáčení reportáže zastihli.

Když porovnáme poslední parlamentní volby a teď volby do Evropského parlamentu, komunisté si tady v Jiříkově drží stabilně druhé místo. Tentokrát ale místo hnutí ANO vyhráli Piráti.

autor: mrk
Spustit audio

Související