Před karvinským soudem stanul policista obžalovaný z korupce

3. listopad 2010

Bohumínský policista dnes stanul před soudem za korupci. Artur Theyer měl podle obžaloby chtít po řidiči úplatek 1000 korun za údajný dopravní přestupek. Šofér to odmítl a vše nahlásil. Policista dál obléká uniformu, jeho nadřízení čekají na pravomocný rozsudek.

Příběh, který teď řeší soud, začal v ulicích Bohumína v říjnu loňského roku. Policista Artur Theyer měl zastavit auto za to, že řidič nedal na přechodu přednost školačce. Měl mu dát na výběr ze dvou možností: buď pokuta 2500 korun a správní řízení nebo tisícikoruna do policistovy kapsy. Řidič to odmítl a vše nahlásil. Policista se za to dostal před soud.

„Ve státní správě včetně policie je jakýkoli úplatek nepřípustný a rozhodně znamená neoprávněnou výhodu pro kohokoli,“ upřesnil státní zástupce Alois Dlouhý.

Obhájce obžalovaného policisty René Gemel je přesvědčený, že korupci nemůže žalobce dokázat.

„Je zde důkazní nouze, důkazy ze strany obžaloby jsou vnitřně rozporuplné. V žádném případě nemůžou odůvodnit pozitivní výrok o vině,“ řekl obhájce.

„O tom, že se tento skutek stal, svědčí výpověď toho řidiče, výpověď jeho bývalé manželky a bývalé tchýně, které jely s ním ve vozidle,“ popsal sílu důkazů státní zástupce Dlouhý.

Policista slouží dvacet let. Za tu dobu byl jedenáctkrát kázeňsky odměněn a dvanáctkrát kázeňsky trestán. Uniformu obléká i nadále, jeho šéfové chtějí rozhodnout až po rozsudku.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu