Premiér a ministři budou jednat s odbory o řešení situace v huti Liberty Ostrava

11. červenec 2024 08:40

Zaměstnanci zadlužené  huti Liberty by se večer mohli dozvědět, jestli jim stát bude dál hradit náhradu mzdy. Pěti tisícům pracovníků ostravského podniku – podle dosavadních domluv – skončí tyhle výplaty v srpnu. Odboráři z Liberty proto navečer zamíří na Úřad vlády. Jednat tam budou s premiérem a ministry financí, spravedlnosti a práce.

Odboráři chtějí, aby se vláda v pomoci huti víc angažovala. A takovým hlavním požadavkem je, aby stát jako největší věřitel Liberty převzal.

Čtěte také

„Vidíme tady možnost, že by vláda mohla vzít huť a následně ji zpátky sloučit s energetikou (dnešní Tameh – pozn. red.) a poté znovu zprivatizovat. Ale za lepších podmínek, než byla privatizována před 25 lety,“ shrnul odborový předák Liberty Petr Slanina.

Tameh je hlavním dodavatelem energií pro Liberty a taky je v insolvenci. Společnost tvrdí, že ji tam dostala Liberty, když jí přestala platit. Hlavním cílem odborářů z LIberty je zachovat huť v původním stavu – tedy aby provozovala ocelárnu i vysoké pece.

Pro převzetí státem se vyslovil třeba i moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO). Odkazuje při tom na případ těžební firmy OKD, kterou stát před lety převzal a stabilizoval.

Vláda hledá investora

Vláda se k možnosti převzetí huti tak otevřeně nestaví. Už dřív takovou možnost odmítl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu řekl, že teď převzetí Liberty státem není na pořadu dne. Podle něj je potřeba najít investora, který by obnovil výrobu.

„Teď pro příští dny a nejbližší týdny je klíčové, aby přišel někdo, kdo je schopen přinést udržení výroby huti, jinak ta budoucnost bude velmi složitá,“ poznamenal Jurečka. Už dřív Jurečka zmiňoval dva možné zájemce, konkrétní jména ale neřekl.

Členové vlády se tento týden sešli s insolvenčními správci Liberty i Tamehu. A do konce července podle Jurečky bude jasné, jestli se výrobu v ocelárně podaří udržet.

Klíčoví zaměstnanci

Pro obnovení výroby jsou ale klíčoví stávající zaměstnanci, hlavně ti odborní. A těm teď mají skončit výplaty náhradní mzdy přes úřady práce. Ministr Jurečka už dřív řekl, že by případně období náhradní výplaty mohl prodloužit – je pro to ale potřeba změnit příslušnou legislativu. Jen za tři měsíce stát na náhradách vyplatí asi 1,3 miliardy korun.

Zároveň Jurečka i odbory vyzvali zaměstnance, aby výpovědi nepodávali – to nejcennější, co teď huť má, jsou totiž zaměstnanci. Huť není běžná průmyslová firma, jsou tam specifické profese. Prodloužení náhrad chtějí právě odboráři se zástupci vlády dnes řešit a upřesnit, jak to bude dál.

„Ti zaměstnanci dnes nemají jistotu v tom, co bude po prvním srpnu, takže je důležité, abychom věděli, jak to bude dál. A za co budou pracovat. Protože továrna bez zaměstnanců fungovat nemůže. Pak se můžeme bavit o potencionálním zájemci,“ řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica.

Čtěte také

Připomeňme, že pomoc nabídl zaměstnancům i Moravskoslezský kraj – ještě do 17. července přijímá žádosti o bezúročnou půjčku. 25 tisíc korun si zatím od úřadu půjčilo přes 600 pracovníků huti.

Liberty Ostrava je v problémech od loňska. Od prosince, kdy společnost Tameh zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část z pěti tisíc zaměstnanců je od té doby doma. Huť na sebe v červnu podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku.

Spustit audio

Související