Při zorbingu byly podle policie porušeny předpisy

5. červen 2009

Frýdecko-místecká policie chce za tragickou nehodu při zorbingu obvinit dva jednatele pořádající firmy z Českého Těšína. Při adrenalinové atrakci zemřel učitel a vážně se zranil žák novojičínské školy. Provozovatelé zorbingu na Třinecku zřejmě nedodrželi bezpečnostní předpisy.

Tragédie se odehrála včera kolem poledne v třinecké části Košařisko. Valící se průhledná plastová koule protrhla záchytnou síť a s oběma narazila do stromu. Učitel zemřel na místě, těžce zraněného chlapce převezl vrtulník do nemocnice.

Patnáctiletý chlapec, který při adrenalinovém sportu utrpěl poranění hlavy a rukou, je v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice. "Chlapec zůstává i nadále v péči lékařů oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče. Jeho zdravotní stav se nezhoršil, je stabilizovaný a chlapec je při vědomí," potvrzuje mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Jak upřesnil mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec, vše zatím nasvědčuje tomu, že v tomto případě firma nedodržela bezpečnostní předpisy. Například záchytná síť nebyla v nejlepším stavu a terén nebyl na takovou zábavu ideální.

"Jednatelé k té věci už podali vysvětlení, ale prověřujeme ještě další výpovědi ostatních svědků. Určitě oslovíme Českou obchodní inspekci, která by nám měla říci, zda atrakce byla provozována v souladu s pravidly, které firma avizovala. Předpokládáme, že obvinění z trestného činu ublížení na zdraví padnou v nejbližší době," dodal Žurovec.

Tomu, že provozovatel atrakce nedodržel bezpečnostní předpisy, napovídá také vyjádření Lindy Vavříkové, majitelky pražské firmy, která se na podobné atrakce specializuje. "Maximální délka dráhy je standardně sto metrů, sklon svahu mezi deseti až patnácti stupni a pro dojezd musí být k dispozici minimálně padesátimetrová volná plocha nebo protisvah," vysvětluje Vavříková. Přitom podle jednoho ze svědků, kterého cituje MF Dnes, má třinecký svah sklon 35 stupňů.


Za zesnulého učitele drží v Novém Jičíně smutek
Na schodech novojičínské Základní školy Tyršova dnes zapalovala skupinka dětí svíčky na malém pomníčku. Díky silným emocím, které mezi nimi vládly, ale zcela odmítaly komunikovat s novináři. Padala i hrubá slova.

Jeden z obyvatelů Nového Jičína jdoucí po Masarykově náměstí byl sdílnější. Celý případ na něj zapůsobil a ptá se, kde je chyba. "Toho učitele jsem neznal. Ministerstvo školství by mělo mimoškolní aktivity prověřit, protože teď se na některých školách rozmohly vodácké sporty, přitom některé děti o tom neví vůbec nic. Taky by mě zajímalo, jak je tam zajištěna bezpečnost," říká.

Chybu na straně školy vylučuje starosta Ivan Týle. Celá akce byla řádně domluvená a rodiče zraněného žáka dokonce tuto zábavu sponzorovali. Odchod oblíbeného kantora je podle starosty ztrátou pro celé město.

"Byl to člověk, který byl aktivně činný v oblasti kultury, byl nositelem Ceny města za svoji angažovanost a byl to především kvalitní oblíbený pedagogický pracovník. Je to pro město velká ztráta. Budeme se snažit nabídnout určitou pomoc nejen škole, ale i především rodině, protože za zesnulým zůstaly dvě malé děti a protože jsme si toho člověka vážili," řekl starosta.

autoři: ada , Ivan Sekanina , tif , Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu