Přibývá nakažených zdravotníků, ve Frýdku-Místku zavřeli nemocniční jídelnu

27. březen 2020 15:40

V Novém Jičíně onemocněla COVID-19 sestra onkologické ambulance. V nemocnici ve Frýdku-Místku byl pozitivně testován na COVID-19 jeden z pracovníků kuchyně.

Onemocnění COVID 19 se potvrdilo u zdravotní sestry z onkologické ambulance polikliniky v Novém Jičíně. Podle krajské hygieničky Pavly Svrčinové se zdravotnice chovala nezodpovědně, protože i s příznaky onemocnění chodila do práce. Hygienici urychleně testovali všechny její kolegy a pacienty.

Čtěte také

„Všichni procházejí vyšetřením – odběrové místo v Novém Jičíně velmi chválím, odebírali, dokud byly kontakty z těch pacientů, až do pozdních večerních hodin. Dnes nám začnou chodit výsledky, jak to vypadalo,“ upřesnila Svrčinová.

Mluvčí společnosti AGEL, kam poliklinika v Novém Jičíně spadá, Radka Miloševská popřela, že by zdravotní sestra byla nemocná a chodila do práce. Podle ní sestra ve chvíli, kdy se začala cítit špatně, odešla na nemocenskou. Všichni zdravotníci, se kterými přišla do kontaktu, jsou v karanténě.

„Průběh jejího onemocnění je aktuálně mírný, proto zůstává i v domácím léčení. Jednalo se o komunitní nákazu nikoliv cestovatelskou, to znamená, že zdravotní sestra nikam do zahraničí necestovala,“ dodala mluvčí.

Omluva hygieničky

Hygienička Pavla Svrčinová se omluvila za výroky o nezodpovědném chování koronavirem nakažené sestry novojičínské onkologie. Měla mylné informace. „Bohužel jsem si v tomto případě neověřila informace poskytnuté mými podřízenými. Moje jednání nemělo poškodit danou pracovnici ani společnost Agel a.s.,“ uvedla odpoledne v omluvě zaslané médiím. „Dnes jsem se telefonicky a e-mailem této zdravotní sestře omluvila. Omluva byla zaslána i vedení jejího zaměstnavatele Agel a.s.,“ dodala Svrčinová.

Zavřená kuchyně

V nemocnici ve Frýdku-Místku byl pozitivně testován na COVID-19 jeden z pracovníků kuchyně, která proto dnes byla zavřená. Nemocnice nechala nemocniční kuchyni a jídelnu kompletně dezinfikovat. Dnešní oběd pro pacienty zajistila nemocnice v Třinci.

„V následujících dnech bude strava zajištěna našimi kuchaři, kteří nebudou v karanténě, a za pomoci externích kuchařů z frýdecko-místeckých škol,“ uvedlo vedení nemocnice, která se na tomto postupu dohodla s městem. Zároveň se nyní jedná o možném využití volných kapacit restaurací ve městě.

V Moravskoslezském kraji je podle posledních oficiálních údajů krajské hygieny 235 lidí s nemocí COVID-19. Nejvíce nemocných hygienici nadále evidují právě na Frýdecko-Místecku. Počet potvrzených případů nákazy v celé zemi stoupl na 2279.

autor: Iva Havlíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související