Prioritami Ostravy je stavba koncertní haly i oprava nemocnice

7. listopad 2018 14:47

Prioritami města Ostravy v následujícím volebním období bude výstavba nové koncertní haly i modernizace nemocnice. Za důležité město považuje i výstavbu dvou nových objektů Ostravské univerzity. Novinářům to po dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

Ostrava by podle Macury měla v následujících letech dál pokračovat v projektech podle strategického plánu. Staronový primátor chce také spolupracovat s opozicí a důležitá je pro něj kvalita prostředí ve městě.

V Ostravě se změnila magistrátní koalice, bude v ní i ODS

Radnice města Ostravy

Ve vedení Ostravy bude i ODS. Město tak nakonec povede čtyřkoliace tvořená vítězným hnutím ANO, Piráty, KDU-ČSL a právě občanskými demokraty. Strany dnes podepsaly koaliční smlouvu.

„Pro nás je podstatné pokračovat v nastoleném trendu hospodárnosti, otevřenosti a transparentnosti radnice. Hovořil jsem také o tom, že naším zájmem je a bude nedělat žádný příkop mezi strany koalice a opozice,“ uvedl Macura s tím, že chce do rozvoje města zapojit všechny strany, které jsou dnes v zastupitelstvu.

Tomáš Macura na ustavujícím zasedání zastupitelstva dostal 47 hlasů, zastupitelstvo má 55 členů. Ostravu, v níž žije téměř 290 000 obyvatel, povede koalice ANO, ODS, Pirátů a lidovců. Podoba koalice se od voleb dvakrát změnila a koaliční smlouvu uskupení podepsala teprve v úterý. V zastupitelstvu bude mít 35 hlasů.

ANO bude mít v jedenáctičlenné radě šest zástupců, tedy nadpoloviční většinu, po dvou bude mít ODS a Česká pirátská strana a jednoho lidovci. Primátor bude mít šest náměstků - ANO má tři, ostatní partneři po jednom.

Náměstek Radim Babinec (ANO) bude mít na starosti majetek a veřejné zakázky, Kateřina Šebestová (ANO) bude mít jako dosud životní prostředí a Zuzana Bajgarová (ANO) investice. Andrea Hoffmannová (Piráti) bude mít v gesci školství a sport, Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) dostane na starosti kulturu, sociální věci a zdravotnictví a Martin Štěpánek (ODS) finance a rozpočet.

Členy rady budou za ANO Martin Bednář a Karel Malík, za Piráty David Witosz a za ODS Zdeněk Nytra, který bude mít svěřenou bezpečnost.

Primátor pak za hlavní priority označil výstavbu koncertní haly, kterou má pro Ostravu v architektonické soutěži navrhovat šest zahraničních studií. Stát má zhruba 1,5 miliardy korun bez DPH.

Ostrava chce v centru města novou dominantu. Stát má u Nové Karoliny

Prostor mezi Novou Karolinou a Frýdlantskými mosty

Novou dominantu chce do Ostravy dostat místní magistrát. Město nabídne investorům k prodeji pozemek v centru. Na ploše o 8300 metrech čtverečních má vzniknout výšková budova. Kupce bude magistrát shánět i na mnichovském veletrhu Expo Real.

„Myslím si, že hala má i potenciál se stát architektonickou dominantou města, a tudíž lákat nejenom milovníky hudby, ale i návštěvníky z jiných regionů kvůli architektuře,“ řekl Macura.

Dodal, že přestože město není přímo investorem, výrazně podporuje také projekt nových staveb Ostravské univerzity, která chce nedaleko výstaviště Černá louka vybudovat nové zázemí pro Fakultu umění a také nové zázemí pro sport. Stavby mají vyjít na zhruba miliardu korun.

„V neposlední řadě jsou to investice do rozvoje městské nemocnice, vlastně do totální přestavby městské nemocnice za 2,5 miliardy korun. Na všechno toto si musíme vydělat a musíme ty věci zrealizovat," řekl Macura.

Spustit audio

Související