Případ vlakového neštěstí ve Studénce z roku 2008 znova míří k soudu do Nového Jičína

18. únor 2019

Deset a půl roku už uplynulo od vlakového neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Mezinárodní rychlík narazil do zříceného nedostavěného mostu a nehoda si vyžádala osm mrtvých a desítky zraněných často s doživotními následky. Pořád ale není jasné, kdo za tragédii může. Dnes začíná v Novém Jičíně další soud.

„Já věřím, že někdo bude odsouzený. Ale kdy? Jestli se toho vůbec dožijeme,“ posteskl si nad délkou soudního projednávání jeden z těch, kteří v osudném vlaku tehdy v létě roku 2008 cestovali.

Když Okresní soud v Novém Jičíně zprostil viny všech deset obžalovaných, hlavně ze stavebních firem kvůli spadlé mostní konstrukci, vypadalo to na konec, i když jen nepravomocný. Jenže všechno teď začíná nanovo.

„Krajský soud zrušil rozsudek soudu prvního stupně a věc mu vrátil k učinění nového rozhodnutí ve věci, neboť se soud prvního stupně nedostatečně vypořádal se všemi okolnostmi významnými pro rozhodnutí, zejména s důkazy provedenými v hlavním líčení,“ dodává mluvčí Krajského soudu v Ostravě Karin Kantorová.

To, že okresní soud nepřišel na to, proč most na koleje opravdu spadl, kdo za to může a hlavně zdůvodnění tohoto rozhodnutí, je tedy podle krajského soudu nepřesvědčivé. Co bude dál, to je otázkou. „Nedokážu si představit, že když my jsme tak dlouhou dobu se na to snažili přijít, že by teď někdo přišel se znaleckým posudkem, který by najednou stoprocentně uvedl, že to tak bylo,“ řekl už dříve novojičínský soudce Jaromír Pšenica.

Dvanáct tisíc listů soudního spisu se ale zřejmě dál rozroste a možná přibudou další posudky z oblasti stavebnictví nebo bezpečnosti práce. A někteří z cestujících, kteří přežili náraz do mostu, budou i nadále vytrvale sledovat další hlavní líčení.

autor: mrk
Spustit audio

Související