Přísnější režim ve sběrnách zbavil města na Karvinsku zlodějů kovů

26. březen 2018
Zprávy , Zprávy

V Karviné ukončilo provoz několik sběren. V těch ostatních objem kovového odpadu, který vykupují, klesá. Vyplývá to z údajů, které nám poskytla Městská policie. Ve sběrnách totiž třetím rokem platí přísnější režim, kdy se za železný šrot nesmí platit v hotovosti. Po změně pravidel už strážníci na rozdíl od minulosti prakticky nemusí řešit zloděje kovů.

K takovým případům vyjížděli téměř denně. Teď už zloděje kovů řešit nemusí, říká ředitel Městské policie v Karviné Petr Bičej.

„To je jeden takový patrný jev, kdy oni putovali do Karviné-Doly doslova v zástupech, a dnes je v podstatě nevidíte. Z poznatků policie nejsou problémy, jak se dříve kradly měděné okapy a podobně, takže ten pokles je výrazný a naprosto zásadní. Tato trestná činnost svým způsobem ustala,“ dodává Bičej.

Změnu podle strážníků způsobilo zavedení přísnějších pravidel ve sběrnách. Zloději kovů přišli o svá odbytiště.

„Pokles je fatální. Díval jsem se do statistiky a za loňský rok jsme měli pouze jeden případ,“ potvrzuje trend šéf strážníků z Orlové Roman Galia.

Mluvčí radnice v Bohumíně Lucie Balcarová spočítala, že u nich krádeží kovů ubylo o 90 procent. „Zatímco před novelou zákona naši strážníci řešili každý týden krádeže, které nějakým způsobem souvisely s kovy, tak teď už tento problém městskou policii téměř netrápí. Případů rapidně ubylo a krádežemi kovů se už městská policie zabývá opravdu minimálně. Objeví se jednou za měsíc, za dva,“ uvedla mluvčí.

Podle Lukáše Kůse z České inspekce životního prostředí i kontroly přímo ve sběrnách dokazují, že ve výkupnách už kradený kovový šrot nemizí. „Skutečně ty problémy sběren klesají a jsou zjišťovány už jen v minimální míře,“ dodává Kůs.

V loňském roce inspektoři zkontrolovali přes 300 sběren.

autor: ada
Spustit audio