Přízemí příborské radnice přestavují dělníci na kanceláře. Mají vyřešit nedostatek soukromí

16. leden 2018

Interiér funkcionalistické budovy radnice na příborském náměstí mění svou podobu. Z přízemí se vystěhovali bankéři a místo nich tam na jaře zasednou úředníci. Kvůli památkové ochraně budovy ze 30. let minulého století musí dělníci respektovat přání památkářů. Do dvou kanceláří tak bude vidět přímo z chodby.

S vedoucím odboru investic a správy majetku příborské radnice Jaroslavem Šimíčkem stojíme v prostoru, kde jsou dělníci, je tady spousta materiálu. Celkem tady bude pět kanceláří, k tomu ještě tři stávající.

„Protože ten dům je kulturní památkou, tak samozřejmě při zpracovávání projektu se hodně spolupracovalo s orgány památkové péče. Snahou je, aby prostor byl co nejvíce otevřený, proto vstupní příčky do kanceláří budou prosklené. Bude se doplňovat obklad v duchu obkladu z 30. let,“ říká Jaroslav Šimíček.

Přesně o patro výš má kancelář starosta Příbora Bohuslav Majer (ČSSD). Říká, že soužití s bankou v jedné budově bylo komplikované ve dnech, kdy měla radnice odlišné úřední hodiny a kvůli památkové ochraně nešlo prostory banky a úřadu oddělit mříží. Město proto nabídlo bance jiný dům na náměstí.

Nové kanceláře pomůžou hlavně vyřešit nedostatek soukromí při jednání s lidmi. „Máme některé agendy, které v současné době nemají svou samostatnou kancelář. A ten úředník má kontakt s lidmi a přichází k důvěrným informacím, což by tak nemělo být. Tak je to například odbor správních činností, kde máme třeba evidenci obyvatel a máme tam ještě dva IT pracovníky s touto úřednicí. A tam k tomuto problému dochází,“ vysvětluje starosta.

Dvě kanceláře oddělí kvůli požadavku památkářů od chodby skleněná přepážka

V nových prostorách vznikne také bezbariérová toaleta a příprava na stavbu chybějícího výtahu. Hotovo bude v druhé polovině dubna.

autor: Michal Polášek
Spustit audio