Pro transfuzní stanice jsou prázdniny složitým obdobím

9. červenec 2011
Zprávy , Zprávy

Jako problémové a složité období označují prázdniny transfuzní stanice v Moravskoslezském kraji. Dárci krve odjíždějí na dovolenou a současně přibývají dopravní nehody a úrazy.

Krevnímu centru ostravské Fakultní nemocnice se snížily zásoby dvou krevních skupin. Konkrétně jde o skupiny B- a 0-. Přestože situace není kritická, žádá krevní centrum dárce, aby reagovali na pozvánky a pravidelně chodili k odběrům.

„Prázdniny jsou problémové období,“ říká manažerka centra Naděžda Kalužová. Spotřeba krve během prázdnin výrazně roste. „Při nějaké těžké havárii pacient spotřebuje při první stabilizaci zdravotního stavu takových patnáct až dvacet transfuzních přípravků, což počítáme, že to je vlastně patnáct až dvacet dárců na jednoho pacienta,“ upozorňuje.

Jak manažerka Kalužová doplnila, dárci v Ostravě dosud nikdy nenechali krevní centrum a pacienty v nemocnicích na holičkách. Přesto bývají prázdniny pro transfuzní stanice v kraji složité a často i problémové období. Dárci krve odjíždějí na dovolenou a současně přibývají dopravní nehody a úrazy.

„Dochází k takové nešťastné kombinaci, že stoupá spotřeba krve a transfuzních přípravků a současně je úbytek dárců krve, které můžeme odebrat,“ říká doktor Jan Pták, primář transfuzní stanice frýdeckomístecké nemocnice.

Během prázdnin roste mnohdy nejen spotřeba krve ale kvůli popáleninám také krevní plazmy. Jeden těžce popálený pacient například může potřebovat plazmu až od 50 dárců.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio